ČR v EU vede v užívání konopí a metamfetaminu

23.11.2006

Česká republika se dostala na špičku mezi evropskými zeměmi v užívání produktů z konopí (marihuany), v němž dostihla i Spojené státy, a má nadále výjimečné postavení v užívání metamfetaminu (pervitinu). Vyplývá to z údajů obsažených ve výroční zprávě agentury EU pro drogy za rok 2006, která byla dnes zveřejněna v Lisabonu a současně i v hlavních městech členských států unie. Zpráva zahrnuje kromě 25 členů EU také údaje z Norska, Bulharska, Rumunska a Turecka.


Celkově zpráva konstatuje, že navzdory značnému zlevnění drog na evropském trhu se jejich užívání v Evropě po výrazném růstu v 90. letech minulého století v poslední době stabilizovalo. Počet nových uživatelů, zvláště u heroinu a opiátů, se v posledních letech dokonce mírně snížil. Nárůst celkově trvá u stimulantů, tedy kokainu, extáze a amfetaminů, užívání konopí se stabilizovalo. Trvají ale stále velké rozdíly mezi jednotlivými zeměmi. V roce 2004 se ČR a Slovensko ocitly v malé skupině zemí, které již hlásily pokles případů porušování protidrogových předpisů.


Ve sledovaných zemích kouří marihuanu denně asi tři miliony lidí, 65 milionů ji alespoň jednou vyzkoušelo. Růst je stále ještě zaznamenáván především v nových členských zemích EU, které po společenských změnách dosud procházejí vývojem, jenž mají starší členové většinou již za sebou. Největší nárůst je pozorován v ČR, kde ve věkové kategorii 15 až 34 let již užívá konopí 22 procent populace, což je nejvíce v Evropě a na úrovni největšího světového spotřebitele – USA.


Výjimečná je situace u metamfetaminu (pervitinu), jehož užívání podle zprávy roste všude ve světě, ale zatím kromě Evropy. „V Evropě je užívání metamfetaminu dosud omezeno na Českou republiku, která má s touto drogou dlouhodobý problém. Z jiných evropských zemí přicházejí jen sporadická hlášení o dostupnosti metamfetaminu, občasná hlášení o jeho záchytech a někdy se objeví zmínka o dovozu metamfetaminu z České republiky do sousedních zemí,“ konstatuje zpráva.
Slovensko je ve zprávě zmiňováno zvláště v souvislosti s vysokým podílem problémového (nitrožilního) užívání drog, naopak s nízkým podílem narkomanů, kteří vyhledávají léčbu, ale také s důrazem na prevenci mezi ohroženými skupinami a protidrogovým poradenstvím ve věznicích.


Agentura hodnotí jako v zásadě pozitivní skutečnost, že růst užívání drog se v Evropě celkově zastavil navzdory výraznému snížení jejich cen. Zejména v důsledku vývoje v Afghánistánu a prudkému zvýšení tamní produkce opia klesly za posledních pět let ceny heroinu v Evropě až o 45 procent, u kokainu činí snížení cen asi 22 procent. Trvají však nadále velké rozdíly v ceně v jednotlivých zemích: zatímco v Portugalsku je gram konopí k dostání už za 2,30 eura, v Norsku je to 12 eur; u heroinu cena kolísá od 12 eur za gram v Turecku po 141 eur ve Švédsku.

Autor: lkh-iHNed, čtk

Sdílet tento příspěvek