AKTUALIZACE: Směrnice o energetické náročnosti budov

03.03.2009
Euroskop

Plénum Evropského parlamentu se chystá k završení prvního čtení návrhu na revizi směrnice č. 2002/91 o energetické náročnosti budov. Dojít by k němu mělo 21. dubna 2009. V tuto chvíli je k dispozici návrh zprávy výboru ITRE, jenž byl zveřejněn 3. února 2009.

Návrh směrnice Evropského parlamentu a Rady o energetické náročnosti budov (KOM(2008)780)

1. Legislativní pozadí

Komise svůj návrh předložila 13. listopadu 2008 s cílem zahrnout do rámce stávající směrnice č. 2002/91 o energetické náročnosti budov i budovy s výměrou pod 1000 m2 (více zde a zde). Současně jde o meritorní doplnění tzv. klimaticko-energetického balíku, jehož projednávání fakticky skončilo v prosinci 2009 (více zde).

2. Klíčové obsahové body návrhu zprávy ITRE

Návrh zprávy výboru ITRE akcentuje zejména fakt, že podpora „zelených pracovních míst (jíž návrh fakticky může být) je nezbytná, především pak v době nastalé ekonomické recese. Revidovaná směrnice podle poslanců také může napomoci snížit závislost na dodávce energií tím, že se jí bude (na základě přísnějších standardů) spotřebovávat méně. Je nicméně potřeba, aby byly o potenciálních úsporách zpraveny všechny zainteresované subjekty, přičemž roli prostředníka by v tomto směru měly plnit zejména národní vlády – a to až do té míry, že by se měly aktivně podílet i na budování příležitostí k zajišťování finančních prostředků na renovace a rekonstrukce (např. skrze informační kampaně, snížení DPH u vybraných služeb, snížení daně z nemovitosti, „sociální granty ap.).

  • Paralelně by mohlo dojít k navýšení objemu prostředků dostupných v Evropském fondu pro regionální rozvoj na zlepšování energetické účinnosti ze 3 % na 15 %.
  • Certifikáty energetické náročnosti by měly být prioritně k dispozici u budov často navštěvovaných veřejností, jejichž celková užitná plocha přesahuje 250 m2. Měly by přitom odrážet skutečnou spotřebu energie (což směrnice v případě jiných certifikátů fakticky nevyžaduje).
  • Také by měla být zajištěna vyšší míra standardizace a vzájemné uznávání jak certifikátů energetické náročnosti, tak odborné přípravy a schvalování odborníků, kteří tyto certifikáty vydávají.
  • Minimální normy vyplývající ze směrnice by se měly dotknout všech rozsáhlých rekonstrukcí, byť v delším časovém horizontu. Na druhou stranu budovy s nízkými a nulovými emisemi uhlíku by měly být standardem už v roce 2020, přičemž jejich parametry by měly být přijaty postupem spolurozhodování Rady a Evropského parlamentu (ne prostřednictvím tzv. komitologie).
  • Inspekce kotlů a klimatizačních systémů by se měly pokud možno uskutečňovat současně – kvůli snížení administrativní zátěže.

3. Stav legislativního procesu

Z textu návrhu zprávy je patrné, že Evropský parlament tenduje k přijetí normy v podobě co nejpřísnější a tzv. re-regulační (tj. s vytvořením legislativního předpisu na úrovni EU, ovšem s nepřímými redistributivními důsledky na úrovně nižší, zejména pak na úroveň národní a lokální). Tento trend se objevil v dokumentech Evropského parlamentu již dříve (více zde).

4. Očekávaný vývoj

Výbor ITRE by měl zprávu přijmout patrně během března 2009 (přesné datum není k dispozici), plénum by se jí pak mělo zabývat 21. dubna 2009.

Výsledná norma by měla být implementována do 31. prosince 2010 (pokud se neuplatní žádné výjimky a/nebo Evropský parlament a Rada v průběhu legislativního procesu dané datum nezmění).

Návrh směrnice Evropského parlamentu a Rady o energetické náročnosti budov (KOM(2008)780)

Připojené dokumenty: SEC(2008)2864, SEC(2008)2865

Právní báze: čl. 171 odst. 1 Smlouvy o založení ES revidované Smlouvou z Nice

Procedura: spolurozhodování

Odpovědné generální ředitelství Komise: Energie a doprava

Odpovědný výbor Evropského parlamentu: ITRE (zpravodaj Silvia-Adriana Ţicău, PES)

Odpovědná formace Rady: TTE

Seznam odkazů

Dokumenty

Monitoring legislativního procesu

Další odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality