EU se tvrdě postavila proti výstavbě izraelské zdi

12.07.2005
Podle Vysokého představitele pro bezpečnostní politiku EU Javiera Solany je zeď nelegální. Stahování osadníků z Gazy naopak podporuje.

Evropská unie se postavila proti výstavbě separační zdi, která se v současné době staví okolo Jeruzaléma. Podle Vysokého představitele pro bezpečnostní politiku EU Javiera Solany, který bude až do čtvrtka na návštěvě Blízkého Východu, je zeď nelegální.

„Myslíme si, že Izrael má právo bránit se, ale také si myslíme, že výstavba bariéry, která odděluje izraelskou část od ostatního teritoria je nelegální a může způsobit humanitární problémy.“, uvedl Solana po setkání s izraelským ministrem zahraničí Silanem Slalomem.

Zeď má rozdělit Západní břeh Jordánu a tím separovat Betlém. Měla by být dokončena na konci tohoto roku. Izrael se chce zdí bránit před palestinskými ozbrojenci a sebevražednými atentátníky. Palestinští představitelé ovšem tvrdí, že výstavba bariéry představuje pouze „prosté zabírání území“.

Mezinárodní soud pro lidská práva v Haagu označil výstavbu zdi za nelegální již v roce 2004, Izrael ovšem toto rozhodnutí ignoruje.

Solana naopak zdůraznil opětovnou podporu izraelskému rozhodnutí stahovat od září židovské osadníky z pásma Gazy. EU chce podle něj hrát důležitou roli při zajištění celé operace. „Měli bychom, pokud to bude možné, pomoci z ekonomického, politického nebo i bezpečnostního hlediska.

Sdílet tento příspěvek