České předsednictví EU má stát přes tři miliardy

15.08.2006
V roce 2009 stane Česko na šest měsíců v čele Evropské unie. Stát však musí s přípravou předsednictví začít již v průběhu příštího roku. Podle odborníků vyjde předsednictví na 3,3 miliardy.

V lednu 2009 stane Česká republika v čele Evropské unie. Podle vládní analýzy přijde půlroční vůdčí úloha Česka i s náklady na přípravu na přibližně 3,3 miliardy korun. Přípravy začnou naplno v příštím roce. Česká administrativa dočasně posílí o 480 úřednicích míst.


Česko bude v týmovém předsednictví se Švédskem a Francií, přičemž každá země bude hlavním hráčem po šest měsíců. Česko musí například zvládat řízení a organizování summitů a schůzek představitelů zemí EU, za unii bude ve světě mluvit a bude také její tváří. Stovky úředníků musejí mít dobré jazykové znalosti.


V roce 2007 má český stát vynaložit na přípravy 400 milionů korun, následující rok již skoro 1,2 miliardy korun a v klíčovém roce 2009 téměř 1,8 miliardy korun, uvádí se v textu. Dokument byl připraven v situaci, kdy nebyl znám koordinátor předsednictví a jeho kompetence.


Česká diplomacie už čeká na novou vládu, která určí, jaký úřad bude mít záležitost na starosti. Neví se totiž, zda to bude nadále ministerstvo zahraničí, úřad vlády, anebo ministerstvo pro evropské záležitosti, které by mohlo vzniknout.

Autor: jos-iHNed, čtk

Sdílet tento příspěvek