Brusel hrozí pokutou kvůli zakázkám Lesů

22.03.2007
Kauza státního podniku Lesy ČR, jedné z největších firem v zemi, se opět vyhrotila. Česku dokonce hrozí soud u Evropského soudního dvora kvůli tomu, že státní podnik stále nezadává lesnické práce soukromým firmám podle zákona.

Evropská komise včera potvrdila své zjištění, že Lesy při zadávání veřejných zakázek postupovaly chybně. Pokud Česko chybu nenapraví, může podle komise kauza skončit u evropského soudu do dvou měsíců. A kdyby stát soud prohrál, bude Česko platit pokutu.

Státní podnik, spravující přes polovinu všech lesů v republice, přitom tvrdí, že se již normami odpovídajícími evropské legislativě řídí. Smlouvy z komisí kritizovaných tendrů, které vypsaly v letech 2004 a 2005, již ke konci loňského roku vypověděly. „Striktně se nyní řídíme českým zákonem o zadávání veřejných zakázek, který je v podstatě kopií příslušné evropské normy,“ řekl mluvčí Lesů Tomáš Vyšohlíd.

Původní tendry, které zadalo bývalé vedení Lesů, se zákonem o veřejných zakázkách neřídily. Za nezákonné je po kritice Bruselu označil loni i český antimonopolní úřad. Brusel se začal tendry zabývat v polovině prosince 2005 na základě stížnosti největší soukromé lesnické firmy CE Wood. Komise si nejdříve z Česka vyžádala odpovědi na řadu otázek a nyní rozhodla, že výběrová řízení porušila předpisy EU. Česku teď zašle takzvané odůvodněné stanovisko, což je poslední varování předtím, než celá věc skončí u soudu. „Státní podnik doposud zcela nesladil své postupy zadávání veřejných zakázek s pravidly EU pro zadávání veřejných zakázek, a to ani navzdory závazku, který ČR komisi složila po obdržení předchozího úředního oznámení,“ zdůvodňuje své kroky EK.

Loni v říjnu přitom už Lesy vypsaly podle zákona o veřejných zakázkách tendr na práce pro letošní rok v hodnotě šesti miliard korun. S odvoláním na změněnou situaci v lesích po lednovém orkánu však tendr zrušily. Práce na kalamitě pak zadaly firmám speciálním zkráceným výběrovým řízením.

Firma CE Wood považuje postup Lesů stále za nezákonný. „Dokud bude státní podnik trvat na tom, že nijak nepochybil, tak budeme muset svá práva prosazovat i u soudů,“ potvrdil včera šéf firmy Ivan Doubrava. „Žádné řádné smlouvy teď přece Lesy s firmami uzavřené nemají, stále jen zakázky takříkajíc rozdávají. Je to neudržitelný stav,“ dodal.

Lesy nyní tvrdí, že připravují další výběrová řízení na nové střednědobé zakázky. Smlouvy z nich by měly být uzavřeny na několik let dopředu počínaje rokem 2008. Spory o tendry na lesnické práce trvají od roku 2004, kdy tehdejší generální ředitel Kamil Vyslyšel vypsal první tendr podle kontroverzních pravidel.

Autor: (mam)

Sdílet tento příspěvek