Kohouta na postu velvyslance při EU střídá Vicenová

12.09.2007
Domaci.iHNed.cz

* AKTUALIZOVÁNO v 17:01 * Vicenová nahradí Kohouta do konce letošního roku. Jedním z jejích hlavních úkolů bude připravit ČR na předsednictví v EU. Vicepremiér pro evropské záležitosti Vondra soudí, že Vicenová má dostatek zkušeností z diplomacie i exekutivy, opozice si to nemyslí.

Novou velvyslankyní České republiky u Evropské unie bude ministryně zemědělství z první Topolánkovy vlády Milena Vicenová. Rozhodla o tom dnes vláda, informoval novináře vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra (ODS). Vicenová nahradí Jana Kohouta, a to do konce letošního roku.

Vondra soudí, že nová velvyslankyně při EU má dost zkušeností z diplomacie i exekutivy, které využije při nadcházejícím předsednictví země v EU. Tuto roli bude Česko zastávat v první polovině roku 2009. Vicepremiér připomněl, že Vicenová bude teprve druhou ženou v diplomatickém sboru v centrále unie. Dosud tam má velvyslankyni jen Lucembursko, dodal.

Kohout prý dostal „důstojnou nabídku“ na uplatnění v české diplomacii

Zprávy o tom, že by Kohouta mohla nahradit právě Vicenová, se objevily včera (více čtěte ZDE). Dvaapadesátiletá Vicenová v současnosti pracuje jako generální sekretářka na ministerstvu pro místní rozvoj a má na starosti hlavně čerpání peněz z evropských fondů.

Funkční období současného českého velvyslance při EU Jana Kohouta původně mělo vypršet až v květnu 2008, vláda ale letos v červenci informovala o tom, že Kohouta předčasně nahradí jiná tvář. Zejména prý proto, aby se ČR mohla adekvátně připravit na své předsednictví EU v první polovině roku 2009.

Zatím není jasné, co bude Kohout po odchodu z Bruselu dělat. Vondra podle agentury ČTK řekl, že velvyslanec dostal od ministra zahraničí Karla Schwarzenberga „důstojnou nabídku“ na uplatnění v rámci české diplomacie. „Zda ji využije, není otázka pro mě, ale pro něj,“ dodal.

Kohout, který byl členem ČSSD, byl do funkce jmenován v roce 2004 vládou premiéra Vladimíra Špidly (ČSSD). V roce 2005 se o něm krátce uvažovalo jako o nástupci tehdejšího předsedy vlády Stanislava Grosse, přednost nakonec dostal Paroubek.

Paroubek soudí, že Vicenová může ohrozit zájmy ČR

Ke jmenování Mileny Vicenové se už včera, když se o jejím jménu spekulovalo, vyjádřil předseda ČSSD Jiří Paroubek. „Milena Vicenová není ani diplomatkou a není ani zkušenou, ani respektovanou osobností. Její jedinou předností je jak se zdá pouze loajalita k ODS a premiérovi Mirkovi Topolánkovi,“ soudí Paroubek.

Sociální demokraté si myslí, že jmenování Vicenové ohrozí nejen zájmy republiky, ale především přípravy na české předsednictví v unii. Paroubek má výhrady i k působení Vicenové v první Topolánkově vládě. Jako ministryně zemědělství navíc způsobila výrazné zdržení při čerpání prostředků z Evropského fondu pro rozvoj venkova, tvrdí předseda ČSSD.

Telička Vicenovou nechtěl příliš hodnotit

Bývalý velvyslanec a současný lobbista Pavel Telička dnes nechtěl Vicenovou příliš hodnotit. Sám si ji prý pamatuje pouze jako členku jednoho z expertních týmů, který vyjednával vstup ČR do EU. „To je moje jediná zkušenost,“ dodal. V časovém harmonogramu výměny na jednom z nejvyšších diplomatických míst ale problém nevidí. Podle něj je spíš důležité, aby to byl člověk zkušený a měl oporu ve vládě.

Zároveň však kritizoval praxi, kdy vláda rozhodla o výměně velvyslance, aniž měla nástupce. „To si myslím, že Českou republiku mohlo poškodit,“ dodal.

Autor: Ondřej Leinert

Sdílet tento příspěvek