Brusel je k českému rozpočtu skeptický

13.09.2007
HN.IHNED.CZ

Brusel znovu ostře kritizuje Prahu za stav státních financí. A to přesto, že česká vláda na příští rok sestavila státní rozpočet, jehož schodek nepřesahuje tři procenta HDP.

Evropská komise ale předpovídá, že přes schválenou reformu veřejných financí Česko nesplní unijní pravidla. V hodnocení, které vydala včera, tvrdí, že český deficit by měl příští rok dosáhnout 3,2 procenta a v roce 2009 2,8 procenta HDP.

Podle návrhu ministerstva financí by však měl stát v příštím roce hospodařit se schodkem 70,8 miliardy korun. To představuje 2,95 procenta HDP. Tedy číslo pod tříprocentní hranicí požadovanou pro přijetí eura.

„Schodek je naplánován reálně, a také ho dodržíme,“ zdůraznil ministr financí Miroslav Kalousek.

Vláda včera projednávání státního rozpočtu přerušila, schvalovat ho bude až příští týden. Parlamentu má rozpočet na rok 2008 doručit do konce září.

„V zásadě je to plánované přerušení, uskutečníme ještě některé drobné přesuny financí uvnitř kapitol jednotlivých ministerstev. Žádné vážné rozpory kolem rozpočtu ale neexistují,“ konstatoval po jednání kabinetu Kalousek. I když ministři žádali ještě dodatečné finance, například ministr kultury Václav Jehlička 200 milionů korun, přesuny budou minimální. „Příjmy státu každopádně během jednoho týdne nenarostou o další miliardy na dodatečné výdaje. To byla praxe minulých vlád. A pokud by přece jenom příjmy státní kasy byly vyšší než konzervativní odhad ministerstva, použijí se na snižování deficitu,“ tvrdí Kalousek.

Skepse Bruselu naopak vychází z toho, že příjmy českého státu budou nižší, než naplánoval Kalouskův resort.

Autor: Radek Honzák, Jana Havligerová

Sdílet tento příspěvek