Vědci i školy by mohli přijít o miliardy

17.09.2007
HN.IHNED.CZ

Ve sporu o desítky miliard korun pro vědu a školství z evropských fondů, které mohou do Česka přijít se značným zpožděním, už politici ukázali na prvního viníka. O víkendu se shodli na tom, že jím je Jaromír Soukup, náměstek ministryně školství Dany Kuchtové (SZ).

To, že se s Kuchtovou dohodl na odvolání jejího náměstka, naznačil včera i šéf Strany zelených Martin Bursík. „V tomhle duchu jsme spolu hovořili,“ připustil Bursík v pořadu Otázky Václava Moravce. Soukupa podle něj na ministerstvo školství ani nevyslali zelení, ale prosadila si ho sama Kuchtová.

„O mojí rezignaci jsme už diskutovali. Ale pokud to bude pro ministryni nejlepší řešení, tak jsem k rezignaci připraven, na funkci nelpím. Nejsem politik. Věc je ale velmi zpolitizovaná,“ komentoval své další působení v roli náměstka sám Soukup.

Právě on loni půjčil zeleným na volební kampaň a je i stoprocentním vlastníkem společnosti Médea, jedné z největších českých agentur, která pro klienty nakupuje reklamní plochy.

A před několika dny to byl on, kdo dostal od ministryně školství na starost téměř 130 miliard korun, které mají do českého školství přitéct z Evropské unie.

Lidovci versus zelení

Spor o evropské miliardy rozpoutala minulý týden lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová. Ta Kuchtové vyčítá, že čerpání více než 60 miliard korun na operační program nazvaný Věda a výzkum pro inovace svěřila do správy agentuře CzechInvest a tím jejich čerpání ohrozila.

Poslankyně Šojdrová zároveň tvrdí, že není možné, aby na čerpání evropských peněz dohlížel velkopodnikatel, který má své soukromé zájmy a vlastní klienty.

„To je jasný střet zájmů,“ prohlásila poslankyně. Lidovci se do křesla náměstka ministryně zatím neúspěšně snaží prosadit bývalého poslance za KDU-ČSL Jana Deckera. Spor, který má své politické kořeny, však může mít vážné důsledky pro budoucí rozvoj české vědy.

Vědci, konkrétně vysoké školy, Akademie věd a další výzkumné ústavy, by z fondů EU měli získat až 56,7 miliardy korun. Ale čerpání těchto peněz je nyní ohroženo.

Miliardy v ohrožení

Právě proto, že ministryně Kuchtová převedla program pod agenturu CzechInvest, jež spadá pod ministerstvo průmyslu a obchodu. Za evropské peníze má přitom v Česku vzniknout například Středoevropský technologický institut CEITEC. V něm má na 600 vědců rozvíjet biotechnologie, biomedicínu a nové materiály. Tedy nové technologie, které lze ekonomicky velmi dobře využít. Navíc – Brusel minulý týden v úterý pozastavil i schvalování dalšího programu, který má rozvíjet českou vzdělanost. Jde o 50 miliard korun na rozvoj vzdělávání. Z EU je mají dostat školy, poradenské instituce, obce, kraje i neziskové organizace. Tyto peníze jsou určeny na rozšíření jazykové výuky na středních školách či na podporu podnikatelské infrastruktury vysokých škol.

Autor: Jana Havligerová

Sdílet tento příspěvek