Evropská unie: Nové nařízení o ekologickém zemědělství

26.09.2007
HN.IHNED.CZ

Pravidla jsou srozumitelnější a přehlednější

* Koncem července schválila Evropská komise návrh nového nařízení o ekologickém zemědělství, které upravuje pravidla tak, aby byla srozumitelnější pro zemědělce i spotřebitele.

* Systém značení biopotravin bude jednotný pro celou Evropskou unii. Biopotraviny budou povinně obsahovat logo EU, ponesou informaci o původu surovin, zda pocházejí pouze z jednoho státu, či z více států Evropské unie, i to, zda suroviny pocházejí ze třetích zemí. Pro biopotraviny ze zemí mimo Evropskou unii bude toto označení pouze dobrovolné.

* Každá biopotravina bude povinně označena kódem kontrolní organizace. Tyto organizace budou certifikovány a budou kontrolovat původ potravin a jejich kvalitu. Spotřebitel tak získá jistotu, že potraviny procházejí přísnou kontrolou. V platnosti zůstanou i současná národní, případně soukromá loga označující biopotraviny, což umožní spotřebitelům lepší identifikaci potravin.

* Dále zůstává možnost používat názvy biologický a ekologický stejně jako odvozeniny „bio“ nebo „eko“ pouze a výhradně pro biopotraviny. Pokud by došlo ke zneužití tohoto označení, bude – tak jako je tomu dosud – tvrdě a přísně postihováno ze strany Ministerstva zemědělství.

* I nadále nebude možné používat k výrobě biopotravin geneticky modifikované organismy (GMO). Je stanovena velmi přísná hranice pro případný obsah GMO v biopotravinách. Mírná tolerance na úrovni 0,9 % byla zavedena pro ochranu ekofarmářů před sankcemi při nezaviněné stopové kontaminaci potraviny.

Zdroj: Mze ČR

Autor: (caz)

Sdílet tento příspěvek