Ekonomika eurozóny zrychlila

03.12.2007
HN.IHNED.CZ

Tempo hospodářského růstu v eurozóně i v celé Evropské unii ve třetím čtvrtletí zrychlilo. Evropský statistický úřad Eurostat v pátek potvrdil, že ekonomika eurozóny rostla o 0,7 procenta oproti druhému čtvrtletí, kdy zrychlila jen o 0,3 procenta. V celé EU se pak tempo růstu zvýšilo na 0,8 procenta z předchozích 0,5 procenta.

V eurozóně stouply výdaje domácností o 0,5 procenta a investice o 0,9 procenta. Ještě lépe na tom byla celá EU, kde se výdaje domácností zvýšily o 0,6 procenta a investice o 1,1 procenta.

Nejvýraznější hospodářský růst zaznamenala v EU Litva, kde se hrubý domácí produkt zvýšil o 5,2 %. Nejhůř si vedlo Portugalsko, jehož ekonomika stagnovala. Údaje za Českou republiku a některé další země Eurostat nezveřejnil.

Meziroční míra inflace spotřebitelských cen v eurozóně nicméně stoupla v listopadu podle prvního odhadu na tři procenta z 2,6 % v říjnu. Dostala se tak na nejvyšší úroveň od května 2001, kdy se vyšplhala až na rekordních 3,1 %

„Tato zpráva tlačí na centrální bankéře, aby velmi zvažovali růst úrokových sazeb. Stojí za tím hlavně drahá ropa a růst cen potravin,“ uvedl pro server iHNed.cz analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Podle něj rozhodnou ceny potravin. „Pokud porostou i příští rok tak jako letos, čeká eurozónu, ale i Česko prodloužení období zvyšování sazeb,“ dodal Michl.

Sdílet tento příspěvek