Eurozónu čeká pokles

04.12.2007
FINANCNIMANAGEMENT.CZ

Země eurozóny čeká výraznější útlum dynamiky růstu, než se všeobecně předpokládá. Řekl to člen bankovní rady Evropské centrální banky (ECB) Miguel Fernández Ordónez, který je zároveň guvernérem španělské centrální banky. Ekonomika podle něj doplatí na problémy, které nyní sužují světové finanční trhy.

„Rada si více všímá růstu střednědobého inflačního rizika a potvrdila naprosté odhodlání jednat, kdykoli to bude zapotřebí,“ řekl podle agentury Reuters Ordónez členům rozpočtového výboru španělského parlamentu koncem listopadu. Úkolem banky je podle něj zajistit, aby se rizika inflace nezvyšovala.

Jednotná evropská měna euro tou dobou vytrvale zpevňovala na rekordních hodnotách vůči dolaru. Po Ordónezových slovech však následoval pokles.

„Ordónezův komentář znovu klade důraz na to, že zatímco trhy si všímají převážně útlumu americké ekonomiky, americká ekonomika není jediná, která má potíže. Příští rok bude mít potíže také eurozóna, anebo alespoň poroste pomaleji,“ komentoval to analytik banky Rabobank Jeremy Stretch.

Evropská komise začátkem listopadu zveřejnila aktualizovaný výhled vývoje ekonomika, kde naznačila, že tempo růstu se sníží. Podle nejnovější prognózy EK by měl hrubý domácí produkt eurozóny letos činit 2,6 procenta, ale v příštím roce komise předpokládá zpomalení tempa na 2,2 procenta. Rok 2009 by měl přinést další oslabení až na 2,1 procenta.

„Je velmi pravděpodobné, že napětí na světových trzích povede k oslabení tempa růstu ve větším rozsahu, než se domníváme. Data, která jsme shromáždili od začátku těchto problémů, jsou zatím příliš skrovná,“ upozornil bankéř.

Sdílet tento příspěvek