Schwarzenberg podpořil vstup Turecka do EU

09.01.2009
čtk

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg podpořil přijetí Turecka do Evropské unie a odsoudil předsudky četných západoevropských zemí proti Turkům. Informovala o tom agentura AFP.

Česká republika je přesvědčena, že Turecko by se jednoho dne mělo stát členem EU, řekl ministr při setkání s novináři v Praze. Musím ale zdůraznit, že bohužel v západní Evropě jsou předsudky.. Měli bychom společně pracovat na sobě samých, abychom se těchto předsudků zbavili.

Ministr prohlásil, že Turecko má pro Evropskou unii strategický význam. Ankara ale musí podle Schwarzenberga v zájmu vstupu do Unie přidat, pokud jde o nutné reformy. Proces reforem ztratil v posledních letech na síle, problémy zůstávají a musejí být vyřešeny. Aby se stalo evropským státem, musí Turecko přijmout podmínky a splnit kritéria, citovala ho AFP.

Turecko zahájilo jednání o přijetí do unie v roce 2005, ale rozhovory postupují velmi pomalu. K přijetí se rezervovaně až nepřátelsky stavějí některé staré členské země, zvlášť Francie a Rakousko, v menší míře i Německo. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy prohlašuje, že Turecko nemá v EU místo, a uplatňuje veto na zahájení pěti ze 35 kapitol přístupových jednání.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek