Kreml zprovoznil protiraketový systém

28.02.2009
čtk

Ruská armáda oznámila, že zprovoznila nový radarový systém v Armaviru v Krasnodarském kraji. Zařízení jí umožní monitorovat potenciální ohrožení jižních oblastí země raketami. Ruské vzdušné síly v dnešním prohlášení uvedly, že nový radar nahradí dva vojenské radary na Ukrajině, které mělo Rusko dosud pronajaté. Loni koncem roku ale Moskva smlouvu o pronájmu radaru v Mukačevu na západě Ukrajiny a v Sevastopolu na Krymu vypověděla, protože považuje za nemyslitelné, aby využívala služeb zařízení v zemi, která se chce stát členem NATO.

Radar v Armaviru je součástí ruského výstražného systému, který má zachytit letící rakety. Armáda už zprovoznila také radar nedaleko Petrohradu. Proti obdobnému protiraketovému systému, který by měl stát v Česku a Polsku, Moskva ostře protestuje.

Admirál ruského námořnictva Anatolij Šlemov rovněž prohlásil, že námořnictvo možná uvede do výzbroje nejméně tři nové letadlové lodi na jaderný pohon. Práce na projektu první z lodí již podle něho začaly. Šlemov řekl, že budoucí letadlové lodi budou mít výtlak 50.000 až 60.000 tun. Jeho prohlášení je ale v rozporu se slovy vicepremiéra Sergeje Ivanova, který řekl, že námořnictvo by se mělo soustředit na menší lodě, ne větší než jsou fregaty nebo korvety. Ivanovovo prohlášení naznačovalo, že se Rusko vzdává plánů na stavbu nových letadlových lodí, o nichž se hodně hovořilo před vypuknutím světové finanční krize.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek