EU hrozí bojkotem konference OSN o rasismu

17.03.2009
čtk

Evropská unie pohrozila bojkotem konference OSN o rasismu, pokud muslimské země neupustí od pokusů prosadit do závěrečných dokumentů některé své postoje k Izraeli a k lidským právům. Konference se má konat od 20. do 24. dubna v Ženevě. Bojkot zatím oznámili Izrael, USA, Itálie a Kanada.

Pravděpodobně teď pošleme návrhy Evropské unie (k závěrečným dokumentům). Pokud s tím bude konference souhlasit, zůstaneme. Pokud ne, jsou tu velmi rozhodné výzvy, abychom se (z konference) stáhli, citovala agentura AFP českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga.

Cílem konference je zhodnotit pokrok, kterého svět v boji proti rasismu dosáhl od první konference OSN na toto téma, jež se konala v roce 2001 v Jihoafrické republice. Muslimské státy se snaží do návrhů závěrečných dokumentů prosadit ostře protiizraelská stanoviska, ztotožnění sionismu s rasismem a ztotožnění kritiky náboženské víry s porušováním lidských práv.

Italský ministr zahraničí Franco Frattini v Bruselu vyslovil nad hrozbou neúčasti Unie jako celku uspokojení. Řekl, že budou-li změny navrhované unií přijaty, Itálie své rozhodnutí do Ženevy nejet přezkoumá.

Jeho německý kolega Frank-Walter Steinmeier řekl, že bude pro německé stažení z konference, pokud v příštích hodinách nebo dnech nedojdeme k podstatné změně dokumentů. Ke stanovení mezního data pro rozhodnutí, zda se EU konference zúčastní, nebo ne, vyzval už v pátek francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek