Maďarsko má kandidáta na premiéra

30.03.2009
čtk

Vládní socialisté a část opozice se dohodly na osobě nového premiéra – stal se jím ministr národního rozvoje a hospodářství Gordon Bajnai. Dosavadní šéf vlády Ferenc Gyurcsány minulý týden odstoupil kvůli ekonomické krizi. V sobotu rezignoval i na vedení strany.

Bajnai získal oficiální nominaci po nedělním jednání poslaneckého klubu Maďarské socialistické strany (MSZP), kde představil svoje programové priority. Podle maďarské tiskové agentury MTI Bajnaie odmítl pouze jeden ze 120 poslanců, další čtyři se hlasování zdrželi.

Opoziční Svaz svobodných demokratů (SZDSZ) souhlasil s kandidaturou Bajnaie pod podmínkou, že většinu ministrů budou tvořit nestraničtí odborníci. Grémium této levicově liberální strany podpořilo nominaci v poměru sedmi hlasů ku pěti. Řekl to předseda strany Gábor Fodor. Pro Bajnaie se vyslovilo také vedení poslaneckého klubu SZDSZ.

Předčasné volby nebudou

Pokud by socialisté nedokázali místo Gyurcsányho najít nového premiéra, hrozily Maďarsku předčasné volby. Podle politologů se jim chtějí obě strany vyhnout. Socialistům hrozí jistá porážka od opozičního Svazu mladých demokratů (Fidesz), zatímco u liberálů je velmi pravděpodobné, že se vůbec nedostanou do parlamentu.

Jednačtyřicetiletý ministr, který není členem socialistické strany, měl dvě podmínky pro přijetí nominace – získání podpory opozičního Svazu svobodných demokratů (SZDSZ) a písemnou dohodu mezi MSZP a SZDSZ, že budou podporovat jím vedený kabinet i v době, kdy budou muset být přijímána obtížná rozhodnutí.

Maďarsko čekají podle Bajnaie bolestné reformy. Každý promarněný týden by mohl zemi stát stovky miliard (forintů) a desítky tisíc pracovních míst, varoval budoucí premiér. Maďarsko se potýká s yvsokým zadlužením. Forint ztratil od loňského léta vůči euru 20 procent, což prudce zvýšilo zadlužení statisíců domácností, které si pořídily dluhy v cizích měnách. Míra nezaměstnanosti od února stoupla na 9,1 procenta. Analytici očekávají propad ekonomiky o 4,5 procenta. Mezinárodní měnový fond (MMF) a další instituce přislíbily zemi půjčku ve výši 25,1 miliardy dolarů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek