Z 10 nejlepších turistických metropolí světa je 6 evropských


IPSOS, Euroskop, 9. 8. 2017

Celkem šest evropských měst se umístilo mezi deseti světovými metropolemi, které nejvíc stojí za návštěvu. Vyplývá to z výsledků letošního výzkumu společnosti Ipsos. První příčku obsadila Paříž, Praha se umístila na 15.-21. místě z celkových 60.

Průzkum probíhal na přelomu dubna a května 2017 ve 26 zemích světa a zúčastnilo se jej 18 557 lidí ve věku 16 až 64 let. Účastníci odpovídali na otázku, která tři města jsou podle jejich názoru nejlepší pro bydlení, pro práci a pro turistickou návštěvu. Na výběr přitom dostali ze seznamu šedesáti světových metropolí, devatenáct z nich se nacházelo v Evropě. Obdobný průzkum agentura Ipsos uspořádala poprvé v roce 2013.

Za návštěvu stojí nejvíce Paříž a Řím

Evropská města bodovala zejména v oblasti turismu. Za nejlepší město k návštěvě označili účastníci průzkumu Paříž, která si tak udržela svojí vedoucí pozici z roku 2013. Na druhé místo se dostal Řím, který letos přeskočil třetí New York. Londýn se stal stejně jako v roce 2013 čtvrtým nejoblíbenějším turistickým městem, Amsterdam si polepšil o dvě příčky a skončil na 8. místě. Na desátém místě skončily shodně Madrid a Curych.

Praha dosáhla nejlepšího umístění ze tří hodnocených oblastí právě v kategorii turismu. Podle výsledků průzkumu Ipsos obsadila v žebříčku 15.-21. pozici.

Žebříček nejoblíbenějších metropolí podle výzkumu společnosti IPSOS

Zdroj: IPSOS

Nejlépe se žije v Curychu

Za nejlepší město na bydlení označili účastníci průzkumu švýcarský Curych. V první desítce se umístil spolu s dalšími pěti evropskými městy – Stockholmem (3. místo), Londýnem, Amsterdamem, Oslem (všechny tři na sdíleném 6. místě) a Paříží (10. místo).

Do desítky nejlepších míst z hlediska práce a byznysu se dostala tři evropská města – Londýn (3. místo), Curych (6. místo) a Berlín (9. místo). Žebříčku vévodí opět New York, z nejlepší desítky oproti roku 2013 vypadla Paříž.

Žebříček nejoblíbenějších evropských měst

Žebříček celkově nejoblíbenějších evropských měst, která byla v průzkumu zařazena na seznam 60 světových metropolí. Zdroj: IPSOS

Pozici celkově nejoblíbenější metropole obhájil New York

Ipsos také sestavil žebříček celkově nejoblíbenějších metropolí na základě indexu, který vznikl kombinací všech tří oblastí (bydlení, turismus, práce). Městem roku 2017 se podle průzkumu stal stejně jako v roce 2013 New York, který následuje Abu Dhabi a Londýn. V první desítce se umístila z evropských měst ještě Paříž (4. místo), Curych (5. místo), Řím (8. místo) a Amsterdam (10. místo). Hlavní město Nizozemska se také stalo jediným městem, které se nově dostalo mezi deset nejoblíbenějších metropolí.

Praha celkově skončila v polovině žebříčku na 30.-31. místě s podobným skóre jako například Istanbul, Bangkok, Boston, Chicago nebo Rio de Janeiro. Velké oblibě se české hlavní město těší mezi obyvateli Ruska, kteří jej hodnotili jako atraktivnější lokalitu než New York, Londýn i Curych a zařadili jej do první desítky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek