Klaus: Podporuji vstup Turecka do EU

30.04.2009
čtk

Prezident Václav Klaus včrera navečer znovu podpořil možný budoucí vstup Turecka do EU a prohlásil, že pro členství je nezbytná hlavně vůle politiků. Turecko, stejně jako každý jiný kandidát, musí vyjednat s EU více než tři desítky kapitol z různých okruhů. Turecko jich ale má v současnosti otevřeno jen necelou třetinu, několik jich je zablokováno. Turecký prezident Abdullah Gül dnes v Praze Klausovi za jeho podporu poděkoval.

Klaus novinářům řekl, že otevírání a zavírání kapitol je jen hra úředníků a že rozhodující je politická vůle. Já tuto vůli mám, prohlásil Klaus po jednání s Gülem. Tato věc je naprosto jasná, není důvod ji něčím rozmělnit, dodal Klaus k podpoře členství. Díky vládě a prezidentovi Klausovi zejména, uvedl Gül k českému postoji.

Turecko je kandidátskou zemí a usiluje o členství, ovšem některé členské země, jako je Francie, se postavily proti jeho budoucímu vstupu. Ti, co Turecko v Unii nechtějí, se obávají příliš velkého sousta, které může Turecko po možném vstupu znamenat.

Přístupové rozhovory s EU zahájila tato muslimská země v roce 2005. Kdy skončí, není jasné. Unie mimo jiné apeluje na různé reformy a změny, například v ústavě, ve svobodě projevu a vyznání, boji proti korupci a podobně.

Minulý týden odstupující šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg konstatoval, že reformy v Turecku potřebují nový impulz. Uvedl to jako zástupce nynější předsednické země sedmadvacítky.

Prezidenti se dnes také zabývali přípravou energetického summitu s asijskými státy, který se bude týkat mimo jiné stavby plynovodu Nabucco. Summit, na němž Turecko potvrdilo účast, se koná příští týden v Praze. Plynovod, kterým má proudit plyn od Kaspického moře i přes Turecko, má snížit surovinovou závislost na Rusku. Podle Güla lze v brzké době čekat sladění postojů zemí, které se na plynovodu mají podílet.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek