Senát schválil Lisabonskou smlouvu

06.05.2009
čtk

Čeští senátoři schválili Lisabonskou smlouvu a ukončili tak její rafitikaci parlamentem. Pro přijetí dokumentu bylo 54 senátorů, proti jich bylo dvacet. Pět přítomných senátorů se hlasování nezúčastnilo. Smlouvu nyní musí podepsat prezident Václav Klaus, který patří mezi její odpůrce.

Lisabonská smlouva, pokud bude platit a dokončí se hlasování i v dalších státech, dává velkou roli národním parlamentům, řekl předseda Senátu Přemysl Sobotka, který v debatě podpořil její přijetí a označil ji za kompromis. Zdůraznil, že národní parlamenty smlouvou získávají možnost více ovlivnit legislativní proces pomocí tzv. žlutých a oranžových karet.

Je to důležitý den pro Českou republiku a její postavení v Evropě i ve světě. Pro českou vládu i mne je to určitá satisfakce, komentoval výsledek hlasování vicepremiér Alexandr Vondra. Debata v Senátu byla dlouhá a důkladná a o to v Evropě jde, dodal.

Schwarzenberg varoval před izolací

Ještě před hlasováním o Lisabonské smlouvě vyzval k jejímu přijetí ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který varoval před úplnou izolací Česka uprostřed Evropské unie. Její nepřijetí by podle něj rovněž zablokovalo rozšíření unie o východoevropské státy. Chceme jim to definitivně zadrhnout jenom proto, abychom uspokojili zde naše malé české ego? zeptal se Schwarzenberg senátorů, kteří hlasovali o smlouvě určující pravidla budoucího fungování unie.

V Evropě větší státy mají a budou mít větší váhu než menší. Tak to bylo v dějinách lidstva vždy, naprostou rovnost mezi státy nikdy nedosáhneme, uvedl ministr. Výsledná rozhodnutí jsou ale podle něho skoro vždy výsledkem kompromisu, ne diktátu. Schwarzenberg tak reagoval na námitky odpůrců smlouvy, kteří si stěžovali na nátlak ze strany evropských orgánů i velkých států unie.

Odpůrci se obracejí na Klause

Mezi odpůrce přijetí smlouvy patřil předseda senátního ústavně-právního Jaroslav Kubera (ODS), podle něhož členské státy budou moci po přijetí Lisabonské smlouvy dělat pouze to, co jim Evropská unie dovolí. Odpůrci chtějí, aby prezident Václav Klaus dokument nepodepisoval.

S novou stížností k Ústavnímu soudu nehodlají pospíchat, jejich cílem je ratifikaci pozdržet a počkat na opakované irské referendum o smlouvě. Když my (smlouvu) ratifikujeme, tak se Irové dostanou pod obrovský tlak, budou upláceni po dobrém i po zlém, bude to největší korupce v dějinách Evropské unie, kde bude podplácen celý stát, aby řekl ano, poznamenal Kubera. Podpis stížnosti podle Kubery už slíbilo potřebných 17 senátorů ODS. Kubera doufá, že další se najdou i v jiných senátorských klubech.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek