Při protestech muslimů v Aténách zraněno 14 osob

23.05.2009
čtk

Při pátečních násilných střetech mezi řeckými policisty a muslimskými imigranty, kteří v centru Atén druhý den demonstrovali proti údajnému znesvěcení koránu, bylo zraněno čtrnáct osob a 46 lidí bylo zatčeno. Oznámila to dnes agentura AP s odvoláním na informace řecké vlády a policie. Policisté proti účastníkům protestu museli použít i slzný plyn.

Asi 1500 demonstrantů protestovalo v pátek proti urážce muslimské svaté knihy, které se údajně ve středu dopustil řecký policista, když při kontrole totožnosti čtyř Iráčanů vytrhl jednomu z nich korán a knihu pošlapal.

Podle řecké vlády zatkli policisté celkem 46 demonstrantů a během protestů bylo poškozeno 75 automobilů. Policie také zpřesnila údaje o počtech osob, kteří utrpěli zranění a museli vyhledat ošetření v nemocnicích. Jednalo se údajně o sedm policistů a sedm imigrantů.

Demonstranti se s pokřikem Alláh je veliký! a s transparenty Ruce pryč od přistěhovalců! vydali až před řecký parlament. Imigranti, většinou ze Sýrie, Pákistánu a Afghánistánu, cestou rozbíjeli výkladní skříně a házeli na policisty plastové láhve s vodou a kameny. Největší škody utrpěl podle agentury AP luxusní hotel Syntagma na centrálním náměstí. Řecká policie už ve čtvrtek oznámila, že incident vyšetřuje.

Řecko čelí stále naléhavějším problémům s muslimskými přistěhovalci. Zemi neustále zaplavují běženci z asijských islámských států, kteří se chtějí dostat dál na západ Evropské unie.

Z údajů řeckého ministerstva vnitra vyplývá, že jen v loňském roce bylo zadrženo kvůli ilegálnímu překročení hranic 146.337 migrantů, většinou islámského vyznání. O rok dříve to přitom bylo 112.364 migrantů. Přes 57.000 běženců přišlo do Řecka z Turecka. V Řecku nyní pobývá asi milion migrantů, většinou Albánců, počet ilegálních běženců odhadují řecké úřady asi na čtvrt milionu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek