V EU předsedající švédský ministr náhle zrušil návštěvu Izraele

06.09.2009
čtk

Švédský ministr zahraničí Carl Bildt, jehož země nyní předsedá Evropské unii, nečekaně zrušil návštěvu Izraele, kde byl tento pátek očekáván. Oznámilo to dnes izraelské ministerstvo zahraničí. Stockholm podle DPA ale odvětil, že nic nezrušil, protože nebylo stanoveno žádné datum. Důvodem k údajně vypovězené cestě je podle médií mezistátní roztržka, kterou vyvolal článek ve švédském listu Aftonbladet o údajném zabíjení Palestinců izraelskými vojáky za účelem získat jejich tělesné orgány.

Bildt někdy v průběhu švédského předsednictví (do prosince letošního roku) Blízký východ navštíví. Žádné datum ale zatím nebylo stanoveno, prohlásila mluvčí švédského ministerstva zahraničí Irena Busicová.

Izraelský úřad odmítl důvod údajného zrušení návštěvy komentovat s tím, že je to otázka pro švédskou stranu, napsala DPA. Ministerstvo také uvedlo, že Švédové žádný nový termín nenavrhli. Podle izraelských médií se premiér židovského státu Benjamin Netanjahu odmítl s Bildtem setkat, což prý bylo důvodem k odvolání cesty.

Autor švédského článku, který vyšel v srpnu, také spekuloval nad mezinárodním černým trhem s lidskými orgány, který údajně ovládají Židé. Švédská vláda následně s odvoláním na svobodu tisku odmítla žádost rozhořčených Izraelců o omluvu.

Omluvy za pomlouvačný článek se dožadoval mimo jiné Bildtův izraelský kolega Avidgor Lieberman nebo Netanjahu. Ten přirovnal text ke středověkým hanopisům, podle kterých Židé zabíjeli křesťanské děti kvůli krvi.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek