Havel a další státníci vyzývají EU k řešení otázky Gruzie

22.09.2009
čtk

Exprezident České republiky Václav Havel společně s několika dalšími bývalými evropskými státníky a jinými osobnostmi vyzvali lídry Evropské unie, aby pojmenovali aktivní strategii, která pomůže vyřešit současnou situaci v Gruzii. Text výzvy dnes publikoval deník MF Dnes.

Kromě Havla jsou pod výzvou podepsáni například někdejší litevští prezidenti Valdas Adamkus a Vytautas Landsbergis, bývalý estonský premiér Mart Laar, dosud nejstarší žijící Habsburk, šestadevadesátiletý Otto von Habsburg či europoslanec Daniel Cohn-Bendit.

Autoři v textu vyzývají lídry sedmadvaceti demokratických států Evropské unie, aby pojmenovali aktivní strategii, která napomůže Gruzii pokojně získat zpět své území, obnovit teritoriální celistvost a dosáhnout stažení ruských jednotek, dislokovaných na gruzínském území.

Rusko a Gruzie se loni střetly ve válce kvůli separatistické gruzínské provincii Jižní Osetii. Gruzie se pokusila získat nad ní znovu kontrolu vojenskou cestou, ale Rusko, které nad Jižní Osetií (a druhou gruzínskou odtrženeckou oblastí Abcházií) drželo ochrannou ruku, útok tvrdě odrazilo a jeho jednotky na čas vstoupily i na nezpochybňované gruzínské území. Rusko pak uznalo nezávislost obou útvarů.

Autoři výzvy publikované MF Dnes podotýkají, že si nikdo nepřeje konfrontaci s Moskvou a návrat do dob studené války. Neméně důležité však je, aby Evropská unie a její členské státy vyslaly jednoznačné poselství současnému ruskému vedení, píší. Podle nich je třeba se v případě Ruska a Gruzie kriticky rozhodnout, která země podnikla skutečnou invazi.

Evropská unie vznikla právě proto, aby bránila pokušení nových Mnichovů a železných opon. Bylo by naprostou katastrofou, kdybychom nyní přehlíželi praktiky, které uvrhly náš kontinent do války a zanechaly ho rozdělený po většinu minulého století, uzavírají svůj text.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek