V Bruselu se demonstrovalo proti islámskému šátku ve školách

27.09.2009
čtk

Stovky lidí dnes v Bruselu demonstrovaly za přijetí zákona, který by zakazoval nošení muslimského šátku a všech dalších náboženských symbolů ve školách francouzské komunity v zemi. Informovala o tom agentura AFP. V Belgii žije téměř 400.000 muslimů.

Žádné šátky ve školách, skandovali demonstranti před sídlem francouzské komunity v Bruselu, instituce zastupující francouzsky mluvící obyvatele Bruselu a Valonska, tedy asi 40 procent obyvatel.

Je nepřijatelné, aby čtyř- nebo pětileté dívenky chodily do školy zahalené v závoji a ten si ponechávaly i ve třídě. Dnes je rozhodnutí o případném zákazu na ředitelích škol. To není normální, Žádáme, aby nošení šátku zakazoval zákon, například takový, o němž rozhodlo vlámské společenství, řekla demonstrující Karima, belgická spisovatelka marockého původu.

Shromáždění se zúčastnila i hrstka muslimských žen. Mají strach, zdůraznila Karima, která podle svých slov podobnou situaci vidí vzhledem ke své angažovanosti téměř denně.

Organizátorky manifestace zdůraznily, že nebojují za zákaz nošení islámského šátku v Belgii. V Belgii je náboženská svoboda a ta musí být nutně zachována. Bojujeme proti nošení šátku ve škole a proti tomu, že jej muslimské dívky musejí nosit povinně, uvedly.

Frankofonní obyvatele Belgie otázka nošení muslimského šátku ve škole rozděluje. Některé feministky a představitelé laických kruhů se vyslovili proti zákazu šátku ve školách ve jménu svobody, řekla listu Le Soir poslankyně Zoé Gentová.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek