Katalánsko se obává, že mu ústavní soud zruší autonomii

26.11.2009
čtk

Katalánsko se mobilizuje tváří tvář hrozbě, že španělský ústavní soud částečně zruší status rozšířené autonomie, které se tento region těší od roku 2006. Proti případnému verdiktu soudu se bouří katalánská média a pořádá se referendum.

Dvanáct katalánských deníků dnes zveřejnilo naprosto stejný úvodník pod titulkem Čest Katalánska, v němž katalánský status hájí a varuje proti jakémukoli jeho zpochybnění. V Katalánsku panuje znepokojení a je nezbytné, aby to vědělo celé Španělsko, napsaly deníky La Vanguardia a El Periódico. Horší než znepokojení je snášet rozhořčený pohled těch, kteří nadále pohlížejí na katalánskou identitu jako na chybu bránící Španělsku dosáhnout kýžené, avšak nemožné uniformity, konstatovaly listy.

Očekává se, že španělský ústavní soud brzy rozhodne o katalánském statusu. Není však známo, kdy se tak stane. Soudci, kteří již tři roky posuzují odvolání podané španělskou pravicí, jsou výrazně rozděleni. Podle tisku většina z nich zřejmě soudí, že definice Katalánska jako národa v preambuli statutu odporuje základnímu zákonu země. Katalánci se rovněž obávají, aby soud nezrušil vysoce symbolický článek o tom, že každá osoba žijící v Katalánsku musí hovořit katalánštinou, která je tu spolu s kastilštinou oficiálním jazykem.

Dotknout se národa nebo jazyka by rozpoutalo v Katalánsku politickou bouři, varovala většina katalánských stran s výjimkou Lidové strany, jež je v regionu velmi málo zastoupena a byla proti udělení statusu rozšířené autonomie. Případná krize by zasáhla šéfa socialistické vlády Josého Luise Zapatera, který inspiroval nový katalánský status, a to zrovna v době, kdy Španělsko 1. ledna převezme předsednictví v Evropské unii.

Dnešní iniciativu katalánských deníků uvítaly politické strany, včetně lídra nacionalistů Artura Mase. Ten vyzval šéfa regionální katalánské vlády, socialistu Josého Montillu, aby svolal schůzku katalánských politiků, kteří by připravili jednotnou odpověď na případně negativní rozhodnutí soudu. Katalánské občanské platformy vypsaly na 13. prosince ve 160 obcích referendum o nezávislosti, které však nemá žádný právní význam. Inspirovaly se obcí Arenys de Munt, kde referendum o nezávislosti Katalánska vyústilo 13. září vítězstvím ano. Zúčastnily se ho dvě třetiny z 6500 obyvatel obce.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek