České vědecké projekty obdrží z EU přes dvě miliardy korun

27.11.2009
čtk

Čtyři české výzkumné projekty si z evropského operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace rozdělí přes dvě miliardy korun. Peníze na výzkum dostanou v první vlně Technická univerzita v Liberci, Vysoké učení technické v Brně, Ústav přístrojové techniky Akademie věd a Výzkumný ústav veterinárního lékařství. ČTK o tom dnes informovalo ministerstvo školství, které dotaci schválilo. Mezi další uchazeče úřad ještě rozdělí čtyři miliardy.

Obdrželi jsme celkem 44 žádostí, ze kterých bylo vybráno osm nejlepších. Podpora byla zatím definitivně schválena prvním čtyřem projektům, mezi zbývající rozdělíme ještě čtyři miliardy korun, uvedla v tiskové zprávě ministryně školství Miroslava Kopicová.

Na prvním místě se podle ministerstva v celkovém hodnocení umístil projekt Fakulty strojního inženýrství Vysokého učení technického v Brně na vybudování výzkumného centra nových technologií ve strojírenství – NETME Centre. Získal dotaci v hodnotě přes 700 milionů korun. Více než 300 milionů korun získal Výzkumný ústav veterinárního lékařství v Brně, který se specializuje na výzkum v oblasti ochrany zdraví zvířat. Technická univerzita v Liberci získala podporu v hodnotě přes 800 milionů korun na vybudování špičkově vybaveného výzkumného centra zaměřeného především na výzkum nanotechnologií.

Přes 400 milionů dostanou aplikační a vývojové laboratoře pokročilých mikrotechnologií a nanotechnologií Ústavu přístrojové techniky Akademie věd. Ty se budou zabývat například konstrukcí moderních vědeckých přístrojů a vývojem nové diagnostické metody v medicíně.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek