Symbolické referendum v Katalánsku vyznělo pro nezávislost

14.12.2009
čtk

Katalánci se v nedělním symbolickém referendu vyjádřili pro nezávislost jejich oblasti na Španělsku, uvedli pořadatelé právně nezávazného hlasování. Volit jich však přišlo málo, což podle komentářů relativizuje deklarované jasné vítězství „ano“.

Jste pro to, aby Katalánsko bylo svrchovaným, sociálním a demokratickým státem, integrovaným do Evropské unie? zněla otázka, na kterou měli odpovídat obyvatelé ve 166 městech a vesnicích v Katalánsku, které představují asi 700.000 z celkem 7,5 milionu lidí žijících v této autonomní oblasti.

Ano zvítězilo podle očekávání drtivou většinou, a to 94,1 procenta odevzdaných hlasů, oznámili pořadatelé referenda z řad separatistických sdružení. Hlasovalo však podle volebních úřadů jen 30 procent z oslovených voličů, což je asi 10 procent z celkového počtu obyvatel Katalánska.

Je jasné, že se jednalo o pobavení pořádané separatisty pro separatisty, takže ti, kteří jimi nejsou, neměli zvláštní chuť jít k volebním urnám, komentoval dnes výsledky symbolického referenda španělský deník El País.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek