Euroregion Nisa ocení přeshraniční partnerství

19.07.2008
čtk

Euroregion Nisa, který leží v Trojzemí mezi Českem, Polskem a Německem, začne oceňovat přeshraniční partnerství. Nové ocenění bude první veřejným ohodnocením za fungující přeshraniční projekty. Euroregion jej bude udělovat v pěti kategoriích – komunálním partnerství, bezpečnosti a zdraví, vzdělávání, cestovním ruchu a sportu a kultuře, řekl tajemník české části euroregionu Jaroslav Zámečník.

Chceme zavést novou tradici. Veřejně pochválíme ty, za kterými jsou vidět skutečné výsledky, podotkl předseda euroregionu Petr Skokan s tím, že Euroregion Nisa má navíc možnost do roku 2013 dobře fungující přeshraniční projekty finančně podporovat.

O ceny se mohou ucházet právnické osoby z celého regionu. Nejlepší z každé kategorie vyhodnotí komise složená z německých, polských a českých expertů z vysokých škol, hospodářských komor, obcí a poradenských organizací. Ocenění budou mít právo užívat značku Držitel Ceny Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa a budou uděleny koncem září na zámku Lemberk.

Euroregion Nisa vznikl v roce 1991 v oblasti, kde se stýkají hranice Německa, Polska a Česka. Je nejstarším euroregionem ve střední a východní Evropě. Rozkládá se na ploše více než 13.000 kilometrů čtverečních, kde žije asi 1,6 milionu lidí. Českou část tvoří čtyři okresy Libereckého kraje a Šluknovsko. Největším městem je stotisícový Liberec. Od roku 2003 vyhlašuje euroregion Cenu Inovace za ojedinělý výrobní postup nebo výrobek a jeho prodejnost.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek