Habsburkové budou asi moci v Rakousku kandidovat na prezidenta

09.02.2010
čtk

Habsburkové i členové dalších kdysi vládnoucích rodů se možná budou moci v Rakousku ucházet o prezidentský úřad. Zatím jim to zakazuje rakouský volební zákon. Parlamentní strany zvažují to, že by zákaz mohly zrušit. Podle nich už není aktuální. Napsal to dnes server rakouského deníku Die Presse.

Rakousko čekají letos 25. dubna prezidentské volby. V nich by rád kandidoval i korutanský politik zelených Ulrich Habsburg-Lothringen. Pokud by se pravidla nezměnila a on se o prezidentský úřad ucházet nemohl, chce volby napadnout u soudů.

Zákaz ucházet se o prezidentský post členům vládnoucích domů či takových rodin, které dříve vládly se v Rakousku zavedl po pádu monarchie. Tvůrci legislativy nové republiky se obávali toho, že by člen rodu Habsburků v prezidentském křesle na sebe mohl strhnout moc a mohl by obnovit staré zřízení.

Vyloučení z volebního práva neodpovídá nynější době, uvedl expert koaličních lidovců (ÖVP) na právo a bývalý rakouský vicekancléř Wilhelm Molterer. Podle něj by zákaz mohl být zrušen ještě před dubnovými prezidentskými volbami.

Také vládní sociální demokraté (SPÖ) by na změnu ústavy v každém případě kývli, uvedl poslanec SPÖ Günther Kräuter. S Habsburkem jako kandidátem na hlavu státu nemá prý vůbec žádný problém. O umožnění účasti členů kdysi vládnoucích rodů v prezidentských volbách by ale jeho strana prý raději rozhodovala až po nich.

Debatu rozpoutal právě politik zelených z Korutan Ulrich Habsburg-Lothringen, který chce kandidovat. Jeho strana ho podporuje. Spolu s ní by koalice měla podle serveru v parlamentu potřebnou dvoutřetinovou většinu k tomu, aby zákaz ze zákonů odstranila. Také populistické parlamentní strany Svobodná strana Rakouska (FPÖ) a Svaz pro budoucnost Rakouska (BZÖ) signalizovaly, že by s takovou změnou souhlasily.

Habsburg-Lothringen ale nespoléhá jen na politiky. Pokud by se legislativa nezměnila včas, aby mohl kandidovat, chce volby napadnout. U ústavního soudu si spolu se svou snachou Gabriele Habsburgovou-Lothringenovou stěžoval už loni. Podle nich zákaz porušuje ústavou zaručenou rovnost či právo na svobodnou a demokratickou volbu. Ústavní soudci jim ale nevyhověli. Uvedli, že nemohou rozhodnout před tím, než se volby uskuteční. Sdělili jim ale také, že mohou v řešení své záležitosti pokračovat. Podle serveru ale příliš mnoho šancí u ústavního soudu Habsburg-Lothringen nemá.

Habsburkové u soudu nevyhrávali ani v minulosti. Neuspěli třeba v případě restitucí. Před pěti lety ústavní soud uvedl, že vyvlastnění jejich majetku v roce 1919 v Rakousku bylo v pořádku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek