Maďaři schválili sporný zákon o občanství

26.05.2010
čtk

Maďarský parlament schválil novelu zákona, která umožní získat občanství Maďarům bez trvalého pobytu v Maďarsku. K poskytnutí maďarského občanství napříště postačí, pokud má žadatel maďarské předky a mluví maďarsky. Norma nezaručuje automaticky volební právo v Maďarsku, napsala agentura MTI.

Pro úpravu zákona hlasovalo 344 poslanců, proti byli tři a pět se zdrželo. Zákon má být v praxi aplikován od ledna 2011. Záměr usnadnit přijetí maďarského občanství zahraničním Maďarům odmítá Slovensko, kde žije zhruba půlmilionová maďarská menšina.

Slovenská vláda na dnešním mimořádném zasedání reagovala na vývoj v Budapešti tím, že podpořila novelu slovenského zákona o státním občanství, podle níž by žadatelé o příslušnost k jinému státu ztratili slovenské občanství. O novele by měl ještě dnes jednat slovenský parlament. Kritici návrhu ale tvrdí, že je v rozporu se slovenskou ústavou, která ztrátu občanství bez souhlasu dotyčných osob neumožňuje.

Maďarská domácí opozice i představitelé maďarských menšinových formací na Slovensku podle agentury MTI žádali formující se vládu Fidesz v Budapešti, aby maďarská novela nebyla parlamentu předložena do 12. června, kdy se na Slovensku konají parlamentní volby.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek