Řecko chystá privatizaci státního majetku

27.05.2010
čtk

Řecká vláda včera nastínila plán privatizace státního majetku. Čeká, že jí prodej vynese ročně alespoň jednu miliardu eur. Peníze Řecko použije na rychlejší snižování zadlužení – podmínce, na které se dohodlo s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem.

Podle expertů budou příjmy z prodeje majetku ve vztahu k celkovému zadlužení příliš nízké. Pro trhy je však mnohem důležitější, aby Řecko s privatizací vůbec začalo. Bde to totiž důležitý signál o úmyslech vlády.

Jako první půjdou na řadu státní monopoly, což se týká plynárenské společnosti DEPA, mezinárodního letiště v Aténách a vodárenských podniků v Aténách a Soluni. Naposled se budou prodávat ziskové podniky.

Schůzi kabinetu předsedal premiér Jorgos Papandreu, k jejímu průběhu ale nic nesdělil. Řečtí činitelé nicméně agentuře Reuters řekli, že vláda chce bez zbytečných odkladů začít s přípravou privatizace státních železnic OSE a producenta niklu Larco. Počítá se také s prodejem nemovitostí, které teď patří státu.

Řecko má od ostatních zemí Evropské unie a měnového fondu slíbenou pomoc v objemu až 110 miliard eur. Za to se Atény zavázaly, že do konce letošního roku předloží podrobný plán privatizace státního majetku. Ten mimo jiné předpokládá, že Řecko v letech 2011 až 2013 získá z privatizace alespoň miliardu eur ročně.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek