Sporné zákony o občanství platí v Maďarsku i na Slovensku

31.05.2010
čtk

Prezidenti Maďarska a Slovenska dnes podepsali kontroverzní novely zákonů svých zemí, které upravují podmínky pro získání nebo ztrátu občanství. Zákony v minulých týdnech rozbouřily vztahy mezi oběma státy.

Sporné novely přijali poslanci v Budapešti a následně i jejich kolegové v Bratislavě minulou středu. Maďarský zákon zjednodušuje získání maďarské státní příslušnosti hlavně příslušníkům maďarských menšin žijících v sousedních státech. Slovensko odpovědělo novelou, podle které občané, již v budoucnu získají občanství jiné země, až na výjimky přijdou o slovenské občanství.

Pro obdržení maďarských dokladů nově postačí znalost maďarštiny a maďarský původ. Slovensko naopak dvojí občanství omezilo. Po získání občanství jiného státu s výjimkou například narození nebo manželství přijdou slovenští občané o slovenskou státní příslušnost.

Změny se zřejmě dotknou i vztahů s Čechy, obě země již v této věci zahájily minulý týden konzultace. Na více než pětimilionovém Slovensku žije asi 500.000 etnických Maďarů. Národnostní otázky tak tradičně vyvolávají napětí mezi Budapeští a Bratislavou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek