Maďarsko poprvé slaví Den národní soudržnosti

04.06.2010
čtk

Maďarský parlament se dnes sejde u příležitosti 90. výročí podpisu Trianonské mírové smlouvy, podle které někdejší Uhersko přišlo o rozsáhlá území a která po první světové válce nově určovala hranice mezi zeměmi střední Evropy včetně Československa. Vystoupit s projevem by měl také maďarský prezident László Sólyom.

Výročí smlouvy vítězných mocností z první světové války ze 4. června 1920 nově vyhlásil maďarský parlament za Den národní soudržnosti. Významu smlouvy, kterou mnozí Maďaři považují za historickou křivdu, by se měly věnovat také maďarské školy.

Radikální parlamentní Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik), které smlouvu zpochybňuje, na dnešní den avizovalo založení nové polovojenské organizace. Ta by měla nahradit soudem zakázané Maďarské gardy.

Vládní Slovenská národní strana zároveň k dnešnímu výročí smlouvy odhalí v jihoslovenském Komárně pamětní desku. Jednu již ve čtvrtek odkryla na centrální budově Slovenské pošty v Bratislavě, další by se měla objevit v Košicích. Slovensko se naopak ke smlouvě trvale hlásí, neboť zakotvila jižní hranice země s Maďarskem.

Citlivé vztahy mezi Bratislavou a Budapeští a otázka asi půlmilionové maďarské menšiny na více než pětimilionovém Slovensku se podle analytiků staly součástí předvolební kampaně. Slovenští voliči rozhodnou o nové vládě 12. června.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek