The Economist: Slovensko-maďarské vztahy jsou cítit sírou

04.06.2010
čtk

Znepokojení nad eskalací sporu mezi Slovenskem a Maďarskem kolem maďarského záměru vydávat pasy Maďarům v okolních zemích vyjadřuje ve svém posledním čísle britský týdeník The Economist. V článku nazvaném Pandořin pas píše, že vztahy bývaly mrazivé, nyní jsou cítit sírou.

Popichování Maďarska bývalo pro slovenského populistického premiéra Roberta Fica snadnou cestou, jak získávat hlasy nacionalistů. Předcházející vládě levého středu v Budapešti se nelíbila opatření jako jazykový zákon, ale moc proti tomu nedělala. Když byl v dubnu zvolen maďarským premiérem nekompromisní Viktor Orbán, nastal čas odplaty. První významný zákon jeho vlády dává asi 2,5 milionu Maďarů žijících v zahraničí možnost získat maďarský pas, píše týdeník.

Slovensko se cítí ohroženo

Nový zákon odvádí pozornost od ekonomických potíží země a nesourodé snahy vlády o jejich řešení. Oslabuje také krajně pravicovou stranu Jobbik (Hnutí za lepší Maďarsko). A paradoxně pomáhá Židům v diaspoře obnovit vazby s Maďarskem a získat pasy EU, připomněl The Economist.

Ale Slovensko, které je samostatné jen 17 let a bylo staletí maďarskou kolonií, to považuje za hrozbu. Maďarská menšina je větší v Rumunsku, ale tamější úřady si nemohou stěžovat, protože samy vydávají štědře pasy krajanům v Moldavsku. Výzvy slovenských Maďarů, aby byl nový zákon odložen na dobu po slovenských volbách 12. června, nebyly vyslyšeny, uvádí týdeník. Podle něj se naplnily obavy z reakce Ficovy vlády, která promptně vystupňovala spor a předložila odvetný zákon, podle něhož musí Slováci nahlásit dvojí občanství, nebo budou vystaveni vysoké pokutě a ve většině případů ztratí slovenský pas.

Dvojí občanství je ožehavé i jinde

The Economist připouští, že dvojí občanství je ožehavá záležitost. Česká republika zaujímá nekompromisní postoj vůči zbytku sudetských Němců. Naopak země jako Německo a Irsko (a Izrael) rády obnovují vazby se vzdálenými krajany, napsal týdeník. Podle něj si ale Fico nepotrpí na nuance a mluví v narážce na válečnou fašistickou vládu o maďarském hnědém moru. A oživil také přízrak maďarských územních nároků, když se zeptal, zda má Slovensko přihlížet, když někdo vytváří na slovenském území enklávu vlastních občanů.

To bylo podle The Economist ještě mírné ve srovnání s šéfem rasistické Slovenské národní strany Jánem Slotou, který naznačil, že ozbrojený konflikt je možný, a prohlásil, že militarizace maďarské společnosti postupuje neúprosným tempem.

Příležitostí pro další nevraživost je spoustu, což vyvolává vně obou zemí obavy, zdůraznil týdeník. Maďarsko tak vyhlásilo 4. červen dnem národní jednoty, aby připomnělo rozdělení Maďarska trianonskou smlouvou. Tento zákon mluví o jednotném maďarském národě, který je soudržný i přes hranice. Vztahy dříve bývaly mrazivé, nyní jsou cítit sírou, uzavřel The Economist.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek