Německý soud posílil právo na eutanazii za určitých podmínek

25.06.2010
čtk

Německý nejvyšší soud dnes posílil právo pacientů na eutanazii za určitých podmínek. Stalo se tak v rámci procesu proti jistému advokátovi, obžalovanému za návod mandantům odpojit svou matku z podpůrných přístrojů. Podle rozhodnutí soudu nemůže být nikdo trestán za to, že ukončí umělé funkce udržování při životě, s nimiž pacient nesouhlasí.

Vyjádřené přání nebýt udržován při životě uměle je rozhodující, cituje agentura AFP z rozsudku Spolkového nejvyššího soudu v Karlsruhe.

Rozsudek byl očekáván s velkým zájmem, protože se stává precedentním pro řadu obdobných případů. Konkrétně posuzovaná kauza se týkala advokáta, který doporučil mandantům, bratru a sestře, ať matku sami odpojí z kapaček v nemocnici, když si matka takové umělé udržování při životě v kómatu výslovně nepřála, jak jim již dříve sdělila. Vedení hospice, kde pacientka ležela po mozkové mrtvici, to s poukazem na platné předpisy udělat nechtělo nehledě na doporučení lékaře.

Po odpojení sice byla pacientka včasným zavedením nové hadičky personálem hospice na určitou dobu zachráněna, později ale zemřela přirozenou smrtí.

Advokát byl rozhodnutím nejvyššího soudu zproštěn rozsudku k podmíněnému trestu vězení na devět měsíců, který mu udělil zemský soud ve Fuldě za údajný pokus o zabití. Syn pacientky po neúspěchu odpojení a mediální aféře kolem věci spáchal sebevraždu. Dcera pacientky byla zproštěna již v původním procesu s tím, že se k činu nechala omylem svést návodem advokáta.

Německé zákony připouštějí takzvanou pasivní eutanazii, tedy zastavení péče zaměřené na umělé prodloužení života. Nižší soud však tehdy vycházel z názoru, že přerušení nebo vytažení kapaček je úmyslným zabitím. Podle nejvyššího soudu je ale rozhodující přání samého pacienta.

Aktivní euthanasie, tedy podání léku působícího smrt, je v Německu stejně jako v drtivé většině ostatních zemí Evropy nezákonná a je pokládána za vraždu. V tomto směru je výjimečná situace v Holandsku, v Belgii a ve Švýcarsku, kde je takzvaná asistovaná sebevražda, tedy dobrovolný odchod ze života s odbornou pomocí, za určitých podmínek povolena.

V Německu je problematika dopomoci ke smrti citlivým tématem, neboť za nacismu se stala předmětem rasistické politiky a byla prováděna na pacientech bez jejich souhlasu a bez vědomí jejich rodin. Nacisté byli přesvědčeni, že musejí očistit německý národ od rasově podřadných prvků, mezi něž řadili i nevyléčitelně nemocné.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek