Francie žádá celoevropské řešení romské otázky

22.09.2010
čtk

K vypracování celoevropského plánu pro řešení situace kolem romských nelegálních táborů a ke zlepšení životních podmínek romské populace ve východní Evropě v úterý v Paříži vyzval francouzský ministerský předseda François Fillon. Varoval zároveň Evropskou komisi před přijetím „unáhlených“ rozhodnutí.

Fillon komentoval mezinárodní reakci na rozhodnutí Francie vracet do Rumunska a Bulharska romské přistěhovalce, kteří jsou ve Francii ilegálně. Opatření vzbudilo výhrady v obou zemích i v Evropské unii. Od začátku roku Francie vrátila do Rumunska a Bulharska přes 8300 jejich občanů, hlavně Romů.

Z Evropské komise zaznívají hlasy varující, že Francie by mohla být pohnána před evropskou justici. Fillon v této souvislosti varoval Evropskou komisi před unáhleným rozhodnutím. Jak Francie může přijmout fakt, že na okrajích jejích měst vznikají chudinské čtvrti?, otázal se předseda vlády. Vyzval k celoevropskému přístupu k osudu Romů a k jejich lepší integraci v zemích původu.

Francouzskou nevoli vyvolal v minulých dnech hlavně přístup lucemburské eurokomisařky Viviane Redingové. Pravé pozdvižení způsobilo její nedávné přirovnání nynějších deportace Romů z Francie k nacistickým praktikám. Prezident Sarkozy chtěl podle včerejšího vydání listu Le Monde kvůli Redingové dokonce bojkotovat nedávný summit Evropské unie. K účasti se nakonec rozhodl až poté, co se údajně eurokomisařka za svůj výrok o deportacích omluvila.

Redingová se nevzdává

Redingová si včera ve Štrasburku na podrážděné reakce na své výroky trpce stěžovala. Když chlap bouchne pěstí do stolu, je to mužné. Když to udělá ženská, je hysterka, řekla Redingová na tiskové konferenci v sídle Evropského parlamentu.

Za své výroky se prý Redingová neomluvila, jen vyjádřila politování nad jejich mylnou interpretací. Kontroverze, která kolem jejího výroku vznikla, mohla podle ní být jen kouřovou clonou pro ukrytí skutečných problémů romské populace.

Kritika, která se spustila na její hlavu, ale lucemburskou političku neoslabila – podle jejího přesvědčení tomu je spíš naopak. Nás Evropanů je teď 500 milionů a sdílíme stejné hodnoty. Evropská komise je odpovědná za jejich prosazování a já budu vždycky hlasitě křičet, kdykoli se nebudou dodržovat, řekla Redingová novinářům.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek