Čína pokračuje v nákupu portugalských dluhopisů

14.12.2010
Euroskop

Čína bude podle portugalského ministra financí Fernanda Texteira dos Santos nadále nakupovat státní dluhopisy jeho země. Ta je považována za nejpravděpodobnějšího příštího adepta na využití záchranného mechanismu eurozóny. Informuje o tom Euobserver.

„Udělali jsme obrovský pokrok v posílení vzájemných vztahů na všech úrovních, obchodních i investičních, a také v oblasti financování, řekl dnes podle agentury Lusa Texteira dos Santos.

Ministr je právě na dvoudenní návštěvě Pekingu, při které se snaží získat podporu asijského hospodářského obra pro strádající ekonomiku jeho země. Lisabon plánuje ve středu vydat novou várku dluhopisů v hodnotě až půl miliardy eur.

„Čína podporuje Portugalsko a bude v podpoře pokračovat, řekl ministr, aniž by upřesnil, jaké množství dluhopisů již čínské instituce zakoupily a jaké plány mají do budoucnosti.

Minulý týden uskutečnil portugalský ministr podobnou cestu do Brazílie. Návštěvy zahraničních partnerů jsou součástí úsilí Portugalska o odložení splátek dluhopisů a zkrocení veřejných financí.

Na summitu Evropské rady 16. a 17. prosince budou lídři členských států EU debatovat o permanentním záchranném mechanismu eurozóny. Socialistický premiér Jose Socrates chce při této příležitosti co nejvíce vyzdvihnout odlišnost hospodářství jeho země od irského a španělského, které zápasí s důsledky splasknutí bubliny na realitním trhu.

„Neprodělali jsme ani bankovní ani realitní krizi. Náš jediný problém je vysoký rozpočtový deficit způsobený globální krizí a ten napravujeme, řekl Sokrates.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek