Nečas: Kabinetní diplomacie 19. století není pro EU

14.01.2011
Euroskop

„Národní zájmy nejsou v rozporu s evropskými, ale jejich základem,“ bylo dominantní tezí proslovu premiéra Petra Nečase na konferenci s názvem Aktivní evropská politika – klíčový národní zájem ČR. Na potřebě otevřenosti a hledání koaličních partnerů v evropské politice se shodli všichni účastníci úvodního panelu.

Čtyři pětiny českého vývozu směřují na společný unijní trh. Proto je pro Česko důležitá stabilita eurozóny, připomněl Nečas. Nicméně přijetí společné měny by podle slov premiéra mělo přijít až po stabilizaci měnové unie. A pouze za předpokladu, že splníme tzv. maastrichtská kritéria a náklady na přistoupení budou nižší než náklady na udržení vlastní měny.

Ve vztahu k Evropské unii se musíme vzdát „ideologizujících pohledů, a to jak chápání Unie jako „pramene zla, tak nahlížení na evropské instituce s posvátnou úctou, zdůraznil Nečas. „V evropské politice je nutná otevřenost, kabinetní politika 19. století není v dnešní Evropě na místě, dodal.

Stop byrokratizaci rozhodování

„Zvyšující tlak na rychlost projednávání evropské agendy ve členských státech vede k byrokratizaci rozhodování, upozornil pověřený vrchní ředitel Sekce pro evropské záležitosti Úřadu vlády Vojtěch Belling. Problémem moderní společnosti je podle něj snaha regulovat stále větší počet oblastí. Jejím důsledkem je nedostatek politické kontroly nad rozhodováním.

Za zásadní pro evropskou politiku ČR považuje zvýšení politického dohledu nad rozhodováním o národní pozici v EU. Oceňuje proto častější scházení vládního evropského výboru, který dohlíží na vytváření českých pozic v Evropě.

Klíčové otázky evropské politiky v nadcházejícím roce budou podle Bellinga vytvoření stabilizačního mechanismu eurozóny, dohoda o sedmiletém rámci evropského rozpočtu po roce 2013, budoucnost regionálních fondů, dohled nad rozpočtovou disciplínou členských států a energetika.

Česko je v Unii opatrné a skeptické

Česká politika vůči EU je v zahraničí vnímána jako „opatrná a „skeptická, tvrdil ředitel kanceláře Kondrad Adenauer Stiftung v ČR Herbert Gehring. Je to dáno tím, že Česko je v EU relativně novým členem a stále proto objevuje nové prostředí. Navíc je země citlivá na otázku suverenity, protože teprve nedávno znovu získala nezávislost, domnívá se Gehring.

„Po „Lisabonu jsou všechny státy, včetně Německa a Francie, odkázány na tvoření koalic, řekl Gehring. Při tom je podle něj důležitá otevřenost, konstruktivnost a důvěra. Německo a Česko jsou nejen v Evropě důležití partneři kvůli své geografické, historické i hospodářské blízkosti.

I v době krize je Česko pro Německo významný obchodní partner, řekl Gehring. Již v roce 2008 dosahoval obchod realizovaný mezi ČR a SRN celkové hodnoty 56 miliard eur. Německo tak pro Českou republiku představuje nejdůležitějšího obchodního partnera a Česká republika je pro Německo na poli zahraničního obchodu významnější než např. Indie nebo celá Latinská Amerika dohromady.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek