Nikdy nebojuj sám, aneb jak prosadit české zájmy v EU

17.01.2011
Euroskop

Naše národní pozice v Bruselu budí očekávání a slibují změny, které se však málokdy podaří prosadit. Základním předpokladem realizace priorit na evropské úrovni je identifikace států se stejnými zájmy a spolupráce s nimi. Na tom se při páteční konferenci Aktivní evropská politika shodli ministr obrany Alexandr Vondra, česká velvyslankyně při EU Milena Vicenová a Karolína Kottová z kabinetu komisařky pro vnitřní záležitosti.

Zásadní chybou při prosazování našich zájmů v Unii je samostatný postup. Při současném počtu členských států je koaliční spolupráce jedinou možností, jak si přijít na své. I zde však musí Praha vystupovat jako konstruktivní partner, což se podle Karolíny Kottové ne vždy daří. Čechům často chybí jasně definované cíle, záměry i ústupové varianty. To se projevilo například při projednávání klimatického balíčku, který Praha chtěla ‚shodit ze stolu‘, uvedla Kottová.

Aby se Češi dostali ke slovu v Bruselu, musí si podle Vondry nejprve udělat pořádek v Praze. Konzistentní domácí politika je základním předpokladem prosazování našich zájmů nejen na evropské úrovni, připomněl ministr obrany debakl českého předsednictví, kdy působil jako vicepremiér pro evropské záležitosti. Podle Vicenové by domácím prioritám rovněž pomohla pozitivní argumentace a snaha o kompromis. Řešení ku prospěchu širšího celku nemusí být v rozporu s národními pozicemi, upozornila velvyslankyně při EU.

Za vážný handicap označila nedostatek ‚našich lidí‘ v evropských institucích a způsob artikulace národních zájmů. Zde si podle Vicenové můžeme vzít příklad z Poláků, kteří své klíčové pozice tvrdě brání, ale zároveň zůstávají otevření v otázkách, které se jich bezprostředně netýkají.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek