Frattini: Multikulturní EU bez společných hodnot bude slabá

09.02.2011
čtk

Multikulturní Evropská unie bude bez sdílení společných hodnot a principů slabá, řekl včera italský ministr zahraničí Franco Frattini po schůzce se svým českým protějškem Karlem Schwarzenbergem. Šéf italské diplomacie se dále vyslovil pro obranu evropské identity a křesťanských kořenů.

Podle Frattiniho mají Česká republika a Itálie na multikulturalismus i obranu křesťanství stejné názory. Bez společných hodnot a sdílených principů bude multikulturní Evropa slabá, řekl šéf italské diplomacie. I britský premiér uznal, že multikulturní modely selhávají, nejsou-li opřeny o společné hodnoty, dodal Frattini. Narážel tak na prohlášení Davida Camerona o selhání toleranční politiky k menšinám. Podobnou myšlenku vyjádřila loni v říjnu i německá kancléřka Angela Merkelová.

Ministři dále hovořili o obraně křesťanů ve světě. V reakci na včerejší útoky extremistů v Indonésii Schwarzenberg apeloval na obranu lidských práv křesťanů. Ministra Frattiniho si velmi cením pro jeho odvahu. Byl to on, který se jako jediný opravdu zastal křesťanů na středním východě, kteří se v posledních letech dostali pod značný tlak, uved šéf české diplomacie. Křesťanskou identitu hodlá Frattini znovu nastolit jako evropské téma.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek