Kouchner: EU zvažuje sankce vůči Rusku

28.08.2008
čtk

Čtyři dny před summitem EU o Gruzii naznačil francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner, že členské státy zvažují sankce vůči Rusku. Povahu případných sankcí ministr neupřesnil.

Francie, která zastává vůči Rusku mnohem mírnější postoj než Velká Británie, poprvé připustila možnost sankcí proti Moskvě. Paříž znepokojuje, že Rusko neplní šestibodovou dohodu o příměří, kterou francouzský prezident Nicolas Sarkozy dojednal.

Její klíčovou součástí je závazek, že obě strany stáhnou jednotky na pozice, kde byly před začátkem konfliktu.

Nebudu předem upřesňovat sankce, protože summit se ještě nekonal, ale pracujeme v této chvíli s našimi 26 partnery (v EU). Snažíme se vypracovat silný text, v němž bude jasně zdůrazněna naše vůle nepřijmout situaci v Gruzii, řekl Kouchner.

Francouzský ministr zahraničí v návaznosti na ruské uznání separatistických republik vyslovil obavy, aby Rusko nemělo další cíle, například Krym. Poloostrov patřil Rusku až do roku 1954, kdy jej Ukrajině postoupil sovětský vůdce Nikita Chruščov u příležitosti oslav 300. výročí připojení Ukrajiny k Rusku.

Podle ministra zahraničí ale bude Paříž nadále trpělivá. Francie není pro přerušení vztahů s Ruskem. To se bude řešit jednáním. Potřebujeme čas a neděláme si o tom žádné iluze, dodal.

Šéfové států a vlád zemí Evropské unie se sejdou v pondělí v Bruselu na summitu věnovaném budoucím vztahům s Ruskem po konfliktu v Gruzii a poté, co Moskva uznala nezávislost dvou separatistických gruzínských provincií Jižní Osetie a Abcházie.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek