Schwarzenberg: Sankce vůči Rusku nejsou účelné

29.08.2008
čtk

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg si nemyslí, že sakce proti Rusku jsou vhodným řešením pro situaci, která nastala po ruské invazi do Gruzie. Připustil ale, že některé členské státy by sankce uvítaly.

Bernard Kouchner se výslovně postavil proti sankcím, s čímž do jisté míry… souhlasím, protože sankce obyčejně valné výsledky nemají, uvedl Schwarzenberg. Podle českého ministra zahraničí slouží sankce většinou k vlastnímu uspokojení a nevedou ke změně.

Podle Schwarzenberga je hlavní udržet jednotné stanovisko Evropské unie. Když Rusko uvidí, že je (Unie) v této záležitosti jednotná, pomůže to více, než kdyby… se uvalily nějaké sankce, ale nadále by byly slyšet i jiné hlasy, dodal český ministr.

Schwarzenberg se v Paříži setkal s francouzským ministrem zahraničí a švédským kolegou Carlem Bildtem. Promluvil také na poradě francouzských velvyslanců.

Hlasy v EU ve prospěch jistých omezení jsou a zazní i na nadcházejícím mimořádném summitu Unie, dodal šéf české diplomacie. To se projeví při té diskusi v pondělí. Francouzská politika o tom (ale) neuvažuje, řekl. Francie nyní předsedá Evropské unii a summit svolala.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek