Gruzie přerušila diplomatické vztahy s Ruskem, EU zvažuje další postup

30.08.2008
čtk

Gruzie oznámila přerušení diplomatických vztahů s Moskvou. Ta nad tím vyjádřila politování a dala najevo, že bude postupovat stejně.

Agentury také informovaly, že summit Evropské unie o Gruzii v pondělí v Bruselu zřejmě žádné sankce proti Rusku za jeho chování v Gruzii nepřijme. Jejich čas prý ještě nepřišel. Rusko zase obvinilo skupinu G7 z ospravedlňování agresívních akcí Gruzie.

Gruzie oznámila, že přerušuje diplomatické styky s Ruskem, ale že obě země zachovají konzulární vztahy. S odvoláním na náměstka gruzínské ministryně zahraničí Grigola Vašadzeho to uvedla agentura ITAR-TASS. Důvodem podle Tbilisi je pokračující přítomnost ruských vojsk na území Gruzie, která je v rozporu s ruskými sliby i s dohodou o příměří.

Oficiální místa v Moskvě reagovala krátce nato prohlášením ministerstva zahraničí, v němž vyjádřila nad gruzínským rozhodnutím politování. Litujeme tohoto kroku gruzínské strany, nebude to ku prospěchu našich dvoustranných vztahů, řekl mluvčí ruského ministerstva Andrej Něstěrenko. Přerušení diplomatických vztahů s Gruzií si podle jeho slov Moskva nevybrala a veškerá odpovědnost tak padá na Tbilisi.

Ani Gruzie v Rusku, ani Rusko v Gruzii napříště nebudou mít taková diplomatická zastoupení (velvyslanectví), která provádějí politickou práci, řekl Vašadze v Tbilisi novinářům. Vzhledem k velkému počtu Gruzínů žijících v Rusku a Rusů žijících v Gruzii bude nezbytné řešit humanitární otázky, proto konzulát Gruzie v Rusku a konzulát Ruska v Gruzii budou pokračovat v práci, dodal gruzínský diplomat.

Nejvyšší představitelé Evropské unie na svém pondělním mimořádném summitu zřejmě nepřijmou sankce proti Rusku za jeho postoj vůči Gruzii. Uvedly to dnes agentury s odvoláním na nejmenované francouzské představitele, jejichž země nyní v orgánech EU předsedá. Čas k přijetí sankcí podle francouzského představitele, který si přál zůstat v anonymitě, údajně ještě nenastal.

Za základ současného dialogu s Moskvou označil rusko-gruzínskou dohodu o příměří, kterou 12. srpna pomohl vyjednat francouzský prezident Nicolas Sakkozy. Summit by měl rozhodně říci, že se musí splnit všech šest bodů dohody. Dokud se tak nestane, měla by být dohoda dále ostře sledována. O případných sankcích, které doporučuje třeba Polsko a baltské státy, chce Paříž jednat až na summitu EU-Rusko, který by se měl uskutečnit 14. listopadu v Nice.

Sankce proti Rusku nepodpořil ani šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg. EU by v pondělí měla jednat hlavně o tom, jak reagovat na úterní rozhodnutí Moskvy uznat nezávislost Abcházie a Jižní Osetie.

Rusko dnes obvinilo skupinu G7, že ospravedlňuje agresívní akce Gruzie. Moskva tak reagovala na kritický postoj sedmi průmyslově nejvyspělejších zemí světa vůči ruskému uznání nezávislosti Jižní Osetie a Abcházie. G7 Moskvu kritizovala za užití vojenské síly a za pokračující okupaci části gruzínského území. Takový přístup je ale podle Moskvy podjatý a jeho cílem prý je ospravedlnit gruzínské agresívní akce. G7 podle Rusů ignoruje dobře zdůvodněné stanovisko Ruska k těžkému, ale za daných okolností jedině správnému rozhodnutí uznat nezávislost Jižní Osetie a Abcházie.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek