Gruzie doufá, že EU „postihne“ alespoň ruskou politickou elitu

30.08.2008
čtk

Gruzie se smiřuje s faktem, že Evropská unie na svém pondělním summitu v Bruselu zřejmě nepřijme žádné sankce proti ruskému státu jako celku za jeho vpád na její území.

Na druhou stranu však Tbilisi doufá, že evropské orgány by mohly přijmout nějaká opatření alespoň proti ruským politickým elitám. Prohlásil to dnes gruzínský ministr pro reintegraci separatistických území Temur Jakobašvili.

Izolovat Rusko nemá smysl. Očekáváme však od EU určité sankce, které by nesměřovaly proti ruskému obyvatelstvu, ale proti ruským elitám, řekl Jakobašvili agentuře AFP.

Vyjádřil zároveň přesvědčení, že pondělní mimořádný summit EU podpoří Gruzii nejen slovy, ale také činy.

Francouzští představitelé, jejichž země v současnosti unii předsedá, dali v minulých dnech najevo, že čas pro sankce proti Rusku ještě nenastal. EU je podle nich s Ruskem ve fázi vyjednávání, nikoli ve fázi sankcí.

Šéf francouzské diplomacie Bernard Kouchner však naznačil, že závěrečné prohlášení summitu EU ke Gruzii by mělo jít dál než jen k pouhé podpoře rusko-gruzínské dohody o příměří, kterou 12. srpna tohoto roku pomohl vyjednat francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Také český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se v rozhovoru pro dnešní rakouský deník Die Presse vyjádřil k možnosti protiruských sankcí a připustil bojkot zimní olympiády v Soči v roce 2014. Takový krok by ale podle něj závisel spíš na jednotlivých národních olympijských výborech a na MOV, než na vládách členských zemí EU.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek