Rusko před pondělním summitem „varuje“ EU před USA

31.08.2008
čtk

Rusko před pondělním mimořádným summitem EU, který se má zabývat gruzínskou krizí a postojem sedmadvacítky k Moskvě, zintenzivnilo diplomatickou aktivitu.

Výroky jeho nejvyšších představitelů v rozhovorech s partnery na Západě vyznívají podle agentury AFP spíš smířlivě vůči EU a ve prospěch konstruktivního dialogu s unií a nezvyšování napětí v Evropě po rusko-gruzínském konfliktu.

Rusko ústy svého premiéra Vladimira Putina ale zároveň upozornilo, že se za své počínání v Gruzii neobává sankcí Západu ani mezinárodní izolace, a varovalo Evropu, aby nepodléhala zájmům Spojených států. Tbilisi naopak žádá, aby byly vyhlášeny sankce proti ruské politické elitě.

Ruský prezident Dmitrij Medveděv dnes vyzval Evropu, aby byla objektivní a vyslala do Gruzie více pozorovatelů, kteří by zajistili nestranný dohled nad akcemi gruzínské vlády. V telefonickém rozhovoru s britským premiérem Gordonem Brownem uvedl, že Moskva počítá s konstruktivním dialogem s Evropskou unií a dalšími mezinárodními organizacemi. Zdůraznil také, že Rusko splnilo všech šest bodů rusko-gruzínské dohody o příměří.

Premiér Vladimir Putin v rozhovoru pro německou televizní stanici ARD vyzval Evropskou unii, aby posuzovala skutečně objektivně rusko-gruzínskou krizi a aby na summitu v Bruselu zaujala vůči Moskvě racionální postoj. Prohlásil, že Rusko se nebojí sankcí Západu za svůj postup vůči Gruzii, neobává se ani, že by se dostalo do mezinárodní izolace. Reagoval tak na zprávy o možném přijetí sankcí vůči Moskvě na pondělním summitu EU.

Tuto možnost naznačil francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner s ohledem na postoj některých členských států EU. Zdroj blízký francouzskému prezidentovi Nicolasi Sarkozymu ale na to později reagoval slovy, že čas sankcí ještě nenastal, že je třeba jednat.

Putin také varoval evropské země, aby nesloužily zahraničněpolitickým zájmům USA, protože tím nic podle něho nezískají.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se v dnešním telefonickém rozhovoru s německým kolegou Frankem-Walterem Steinmeierem shodl na tom, že je třeba uklidnit hrátky kolem Gruzie. Podle ruského ministerstva zahraničí shodně zdůraznili, že je třeba zabránit pokusům využít situace kolem Gruzie ke stupňování napětí v Evropě a spekulovat přitom s neexistujícími hrozbami týkajícími se dalších postsovětských zemí.

Naráželi přitom na slova Bernarda Kouchnera, který naznačil, že Moskva by se mohla po Gruzii zaměřit na další cíle, jako je Krym, Ukrajina nebo Moldavsko.

Tyto spekulace odmítl i premiér Vladimir Putin. Na Krymu (jih Ukrajiny) nebyl etnický konflikt a my už dlouho uznáváme ukrajinské hranice, řekl.

Lavrov a Steinmeier rovněž diskutovali o možnosti účasti představitelů Evropské unie v dozoru nad bezpečnostními zónami kolem Jižní Osetie a Abcházie, tedy separatistickými oblastmi Gruzie, jejichž nezávislost Moskva jako jediná na světě uznala navzdory protestům Západu.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek