Brown pro radikální přehodnocení vztahů k Rusku

31.08.2008
čtk

Země Evropské unie by měly vypracovat společnou energetickou politiku, aby zabránily své přílišné závislosti na Rusku. Uvedl to britský premiér Gordon Brown v článku pro dnešní vydání deníku The Observer.

Před pondělním mimořádným summitem EU varoval, že státy jako Rusko stále více zneužívají své velké zásoby energetických surovin jako politický nástroj.

Bez rychlých opatření nám hrozí, že se jako náměsíčníci dostaneme do energetické závislosti na méně stabilních nebo méně spolehlivých obchodních partnerech, varuje Brown.

Členské země EU by podle něj měly více využít svůj společný vyjednávací vliv než usilovat o separátní energetické dohody s Ruskem.

Kromě toho by se měly obrátit i na další dodavatele ropy a plynu a uvažovat o plynovodu z kaspické oblasti přes Turecko, aby tak snížily svou závislost na Rusku.

Brown uvedl, že v sobotu telefonicky mluvil s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem a upozornil jej, že jako výsledek pondělního summitu EU by měl očekávat rozhodnou evropskou odpověď na gruzínskou krizi. Unie by měla od základu přehodnotit své vztahy s Ruskem. Podle Browna nemůže být řeč o návratu k běžným vztahům, dokud Rusko brání Gruzii naplnit její územní celistvost a dokud nestáhne svá vojska na výchozí pozice.

Medveděv se v rozhovoru s Brownem vyslovil pro konstruktivní dialog mezi Moskvou a Bruselem. Současně však ruský prezident znovu obvinil vedení v Tbilisi, že nedávnou válku začalo.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek