Podle Havla by summit EU měl jasně pojmenovat Rusko jako agresora

31.08.2008
čtk

Pondělní summit Evropské unie, který bude v Bruselu jednat o rusko-gruzínském konfliktu, by měl podle bývalého českého prezidenta Václava Havla jasně pojmenovat Rusko jako agresora.

Havel to dnes uvedl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce s tím, že ruský medvěd šlápl na gruzínského trpaslíka. EU se ale podle Havla bojí udělat důrazný krok, například omezit ekonomické vztahy s Moskvou, neboť je vydírána přísunem energetických zdrojů z Ruska.

Summit unie bude v pondělí hledat evropskou odpověď na rusko-gruzínský konflikt a následné moskevské uznání samostatnosti Jižní Osetie a Abcházie, dvou separatistických gruzínských regionů. Česká vláda prosazuje územní celistvost Gruzie a chce se soustředit na obnovu země.

Podle Havla je to sice správné, přesto by bylo potřeba jasně říct, kdo byl v konfliktu agresorem. Kabinet podle něj nejprve zaujal dobré stanovisko, po jednání s prezidentem Václavem Klausem ale vláda jako by couvala. Ministři nyní hovoří o nutnosti nehledat viníka, ale soustředit se na budoucnost.

Havla mrzí postoj části politiků i české veřejnosti, kteří se prý přiklánějí k názoru, že ruský zásah v Gruzii byl bratrskou pomocí, do které se ČR nemá plést. Kdybych měl jinou povahu, než mám, propadl bych velké depresi… Jako by všechno, co jsme dělali pro rozšíření aliance, pro to, abychom se stali součástí západního civilizačního okruhu, se nemuselo stát, že jsme se trápili zbytečně, řekl. Dýchnul na mne duch normalizace a stesku po dřívějším medvědím objetí, posteskl si.

Havel míní, že důrazný krok, třeba omezení obchodu s Ruskem, se EU bojí udělat kvůli své závislosti na ruských energetických zdrojích. Ale k obchodu jsou třeba dva, poznamenal. EU by podle něho například mohla dát najevo, že je schopna šetřit energií a že jí nemusí tolik odebírat.

Zatím to vypadá tak, že je to hodnota všech hodnot. Že ropa je důležitější než lidská práva, samostatnost státu a takové drobnosti, pokračoval Havel. EU by podle něho měla dát Rusku najevo, že takový dojem je falešný a jsou hodnoty, pro které stojí něco obětovat.

Měli bychom se každopádně držet jednoho. Když nějaký medvěd přepadne trpaslíka, aby se to alespoň vědělo a řeklo. Aby se z toho eventuálně vyvodily nějaké souvislosti. Že trpaslík provedl nějaké chybné kroky může být pravda… ale vždycky je třeba říct, kdo je ten hlavní agresor a kdo oběť, poznamenal Havel.

Místopředseda vlády Alexandr Vondra (ODS) dnes v pořadu Nedělní partie televize Prima řekl, že v současnosti je nejdůležitější Gruzii podpořit politicky a pomoci jí hospodářsky. Také podle něj je třeba se v případě vpádu velkého státu do malého postavit za malý stát.

Podle Vondry však Česká republika není v pozici, aby Rusku hrozila a vyhrožovala. Tady jde o to, aby celý Západ dal jasně najevo, že Rusko nemá zelenou v této politice pokračovat, řekl Vondra. Pokud by podle něj zelenou dostalo, mohly by být příště na řadě Ukrajina, Moldavsko nebo baltské státy.

Gruzínský prezident se podle Havla nechal k pokusu o silové řešení jihoosetského separatismu trošičku vyprovokovat separatistickými bojůvkami. A jestli někdo připravoval nějaký scénář dopředu, tak to byl podle různých indicií ten medvěd, dodal.

Jsou velmi ošidná srovnávání například s Kosovem. To je jiný případ. Mohlo by se naopak srovnávat s Čečenskem, řekl bývalý český prezident. Silnou analogii má podle něj situace v Gruzii například i s Mnichovem 1938.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek