Evropský parlament spouští svůj televizní kanál

17.09.2008
čtk

Evropský parlament si od vlastního televizního kanálu, který dnes na internetu spustil, slibuje větší informovanost lidí o práci poslanců. Stanice nazvaná Europarltv nabídne programy, které představí život v parlamentu. Pořady budou k dispozici ve 20 jazycích včetně češtiny.

Předpokládaný roční rozpočet stanice je devět milionů eur, to je zhruba 216 milionů korun. Největší část nákladů půjde na výrobu programů a jejich překládání.

Nyní jeho televize nabízí například zprávy, ke kterým si uživatel může zvolit české titulky. Další pořad se věnuje ilegální imigraci. Jiný se zase zaměřuje na mladé, u toho ale zatím české titulky chybí.

Internetový kanál parlament zvolil, protože je levnější než tradiční televizní vysílání. Zároveň je prý takový způsob šíření programu příjemnější pro uživatele. Lidé v EU navíc podle parlamentu stále více hledají informace na internetu, kde je kanál navíc přístupný lidem na celém světě.

Parlamentních televizních kanálů v poslední době přibývá. Některé provozují veřejnoprávní televizní společnosti, například britská BBC, která má kanál BBC Parliament. Jiné parlamenty si televizní kanály podobně jako Evropský parlament připravují samy, například francouzský nebo řecký.

Vysílání televize Europarltv můžete sledovat ZDE .

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek