Unie dá 4 x víc na vzdělání v zahraničí

21.10.2008
čtk

Evropská unie dá v příštích letech čtyřikrát více peněz na program Erasmus Mundus, který zajišťuje studium na zahraničních univerzitách. Zatímco v letech 2004 až 2008 na stipendia „padlo“ 230 milionů eur (asi 5,7 miliardy korun), pro roky 2009 až 2013 by to mělo být 950 milionů eur, tedy téměř 24 miliard korun. Zvýšení finančních prostředků dnes schválil Evropský parlament.

Jedná se o kvalitní program, který vzhledem k obtížné situaci, v níž se nyní nacházíme, dává pozitivní obraz Evropy ve světě, řekla francouzská europoslankyně Marielle de Sarnezová, která návrh europoslancům předkládala.

Program Erasmus Mundus II by se měl z větší části rozšířit taky na doktorandské studijní programy, zatímco dosud se soustředil především na programy magisterské. Pro zahraniční studenty mimo EU by navíc mělo být značně jednodušší získat víza do unie. Studenti například z Číny či Indie, mezi nimiž se program těší největší oblibě, by měli vědět daleko dříve, kde přesně budou studovat, aby mohli o vízum požádat ve větším předstihu než dosud.

Do programu je zahrnuto zhruba 100 magisterských studijních programů v celé Evropské unii, jejichž společným jmenovatelem je vysoká kvalita vzdělávání. V Česku takových studijních programů dosud bylo devět. V první fázi programu, tedy mezi roky 2004 až 2008, získalo studijní stipendium více než 6000 studentů a zhruba tisícovka vyučujících, statistiky za samostatnou ČR nejsou dostupné. Specialitou programu je, že studium se odehrává minimálně na dvou univerzitách v rozličných evropských státech.

V Česku je daleko rozšířenější program Erasmus, který studentům umožňuje pobývat na některé ze zahraničních univerzit, jejich studium však na rozdíl od programu Erasmus Mundus není zakončeno univerzitním titulem a příspěvek na studium je také několikanásobně nižší než v prestižnějším evropském programu.

Prostřednictví rozšířenějšího Erasmu loni do zahraničí vyjelo přes 5000 českých studentů. Mladí Češi a Češky tak nadále tento program využívají častěji než jejich kolegové z ostatních nových členských států Evropské unie. Početně nejvíce, přes 11.200, vyjelo za studiem do zahraničí Poláků. Polsko má však přibližně čtyřikrát více obyvatel než Česká republika. V případě Maďarska, ve kterém žije přibližně stejný počet lidí jako v ČR, to bylo asi 3030 studentů. Ze Slovenska na zkušenou s Erasmem odjelo 1346 vysokoškoláků.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek