EU chce zlepšit ochranu jižní Evropy před ilegálními přistěhovalci

24.05.2007
Evropská unie podnikla další krok, který by měl pomoci chránit státy na jihu Evropy před přílivem ilegálních přistěhovalců z afrických zemí. Evropská agentura Frontex, jež má na starosti ochranu vnějších hranic unie, bude ode dneška koordinovat činnost pobřežních hlídek v osmi členských státech.

Spolupráce pohraničníků by měla zefektivnit jejich činnost obzvláště v krizových místech, jako jsou Kanárské ostrovy, sever Itálie či Malta.

Například jen na španělské Kanárské ostrovy připlulo loni z afrických zemí kolem 31.000 ilegálních přistěhovalců, šestkrát víc než o rok dříve. S tisíci migrantů, kteří přeplouvají Středozemní moře ze severní Afriky, se potýkají také ostatní jihoevropské státy. Například v Itálii bylo loni zadrženo přes 22.000 běženců.

Agentura Frontex bude plánovat systém denních hlídek a společných operací pro sousedící země, aby zefektivnila jejich ochranu. Nový systém fungování se bude týkat Portugalska, Španělska, Francie, Itálie, Slovinska, Malty, Řecka a Kypru. Už v dubnu EU schválila vznik 450členných jednotek rychlého nasazení, které by měly být k dispozici, kdykoliv se země bude potýkat s náhlým masovým přílivem přistěhovalců. Jednotky začnou plně fungovat do konce tohoto roku.

Jen během letošního května dorazilo ke břehům Kanárských ostrovů přes tisíc běženců, přesto byl díky dosavadním opatřením Frontex počet přistěhovalců asi třikrát nižší ve stejném období loni.

Aktuální zpravodajství na portálu Euroskop je převzato ze zpravodajského serveru Hospodářských novin iHNed.cz.

Autor: ČTK

Sdílet tento příspěvek