REACH – příliš mnoho otazníků

25.01.2007
Nová chemická směrnice REACH přináší doslova revoluci nejen pro chemický průmysl. Přesto ji obestírají mnohá tajemství. Představíme proto příběh jménem REACH.

Chemická legislativa REACH (Registration, Evaluaction Authorisaton of Chemicals) v sobě zahrnuje pravidla pro registraci, hodnocení a autorizaci chemických látek vyrobených nebo dovezených na území Evropské unie. Zásadně tak mění pohled EU na chemický průmysl a odvětví využívající jeho produkty. „REACH má mnohaletou amamnézu, kdy se lékaři, ochránci životního prostředí a vědci snažili o to, aby se sjednotila legislativa v o dopadech nových chemických látek,“ vysvětluje Zuzana Roithová, česká eurospolankyně. Podle ní REACH „položí na stůl“ informace také o vzájemných interakcích chemikálií a jejich dopadech na životní prostředí a zdraví člověka i živočichů.


REACH vstoupí v platnost 1. července 2007. Celkem se dotkne 30 tisíc chemických látek a jejich sloučenin. O jejich registraci budou muset požádat chemické společnosti Evropskou komisi. Nejpřísnější pravidla budou platit pro látky, kterých se na celém území EU vyrobí nebo doveze více než 10 tun za rok. Mírně budou hodnoceny látky do ročního množství 1-10 tun. Nejvolnější pravidla se dotknou látek v množství do 1 tuny. Chemikálie se tedy nebudou hodnotit podle jejich skutečné nebezpečnosti, ale podle množství vyrobeného nebo dovezeného do EU.


Chemické společnosti získají povinnost otestovat látky, které používají a informovat o jejich účincích na životní prostředí a zdraví spotřebitelů. „Kdybychom dnes věděli, jaké účinky mají chemické látky, tak bychom nemuseli zavádět REACH,“ dodává Zuzana Roithová. Pro výrobce toto testování přinese nemalé náklady. Podle odhadů Svazu chemického průmyslu si REACH jen ze strany českých chemiček vyžádá na registraci zhruba 4-6 miliard korun. Tato částka však není konečná.


Zvláště nebezpečné budou muset výrobci nahradit, což si logicky vyžádá další investice. U těchto látek jejich výrobci nebo dovozci nezískají autorizaci, pokud existuje bezpečnější náhrada a nebo jejich použití je ze socioekonomických důvodů nezbytné. Povinnost nahrazování nebezpečných chemikálií platí pro látky perzistevní a bioakumulativní. První z nich se špatně rozkládají a mohou v životním prostředí zůstávat celé věky a druhé se ukládají v živých organismech.


Celkově REACH přináší především sjednocení chemické legislativy. „Na evropské úrovni existuje kolem čtyřiceti legislativních norem. Sever Evropy má vlastní pravidla, která jsou přísnější než platí ve středu a na jihu Evropy,“ dodává česká eurosposlankyně Zuzana Roithová, „Jak dochází ke sjednocování a liberalizaci evropského trhu, sjednocují se také pravidla pro obchodování. Jedním z momentů je pokus o sjednocení pravidel chemické legislativy.“

Autor: Ludmila Hamplová

Sdílet tento příspěvek