Podpora obnovitelných zdrojů nástrojem deindustrializace Evropy ?


Marie Bydžovská, EUROSKOP, 24. září 2010

Je desetiletá hospodářská strategie EU pro Česko výzvou, příležitostí nebo hrozbou? Na otázku odpovídali účastníci úterní konference pořádané organizacemi Newton College a Centre for Demokracy v Černínském paláci.

„Strategii vnímám více jako příležitost, než jako hrozbu,“ říká náměstek Martin Tlapa. Ve strategii vidí pro Česko čtyři priority. EU musí především prohloubit vnitřní trh, který stále není plně funkční a zlepšit podnikatelské prostředí. Dále považuje za zásadní podporovat vědu, výzkum a inovace a vytvořit efektivní energetickou politiku.

Oproti lisabonské strategii, která vznikla před vstupem ČR do Unie, můžeme mít na podobu strategie Evropa 2020 vliv. Nicméně po ratifikaci Lisabonské smlouvy se změnila rovnováha sil v „Bruselu“ ve prospěch Komise a Evropského parlamentu. „ČR nyní potřebuje k ovlivnění strategie jasně definovat národní zájmy a najít spojence pro jejich prosazování,“ říká Tlapa.

Pravomoci ano, zodpovědnost ne

Člen bankovní rady ČNB Robert Holman se omezil na dopady strategie na finanční sektor, který spadá do kompetenci jeho instituce. Za zásadní problém čerstvě schválené regulace finančnictví považuje oddělení pravomocí od zodpovědnosti.

Evropský parlament včera definitivně schválil vznik čtyř nadnárodních institucí. Tři z nich budou dohlížet na banky, pojišťovny a finanční trhy. Čtvrtá bude sledovat vznik případných rizik pro celou unijní ekonomiku. Česku od začátku jednání o jejich vzniku vadilo, že nové dohledové orgány by mohly zasahovat do chodu jednotlivých finančních institucí a jejich slovo by bylo větší než slovo národních regulátorů.

„ČNB nepodporuje přenos pravomocí na nové dohledové orgány na evropské úrovni bez převzetí i odpovědnosti, který zůstává na národní úrovni a omezuje se nezávislost národních dohledů,“ uvedl Holman. Konečná dohoda počítá pouze s tím, že národní regulátor bude schopný zvrátit rozhodnutí unijního regulátora v případě, že unijní verdikt bude mít důsledky pro národní rozpočet.

Klasické vláknové žárovky o příkonu vyšším než 80 W se v zemích Evropské unie od 1. září 2009 přestanou prodávat. Měly by je nahradit úspornější ekologické zářivky. ---Classic 80W and more light bulbs will be banned of shops in EU member states and will be replaced by the new energy-saving bulbs from the 1st of September 2009, Aug. 26, 2009. (CTK Photo/Martin Sterba)

Pokud Evropa nebude inovovat, v globální konkurenci neobstojí. Poslední ať zhasne světlo… Foto čtk

Eurobyrokraté, inspirujte se u podnikatelů

„Evropská strategie musí vycházet ze stejných principů jako podnikatelské strategie,“ tvrdí člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy Josef Zbořil. „Její cíle musí odpovídat zdrojům a možnostem jejich mobilizace,“ dodal. „Podniky zbytečně neplývají. Unie by se měla inspirovat a odstranit zbytečnou administrativu,“ udal jako příklad.

Za důležité považuje odstraňování překážek na vnitřním trhu a respektování specifik jednotlivých států. „Rozhodující pro udržení konkurenceschopnosti Evropy budou inovace,“ říká. Naopak podporu obnovitelných zdrojů považuje za „nástrojem deindustrializace Evropy“.

„Evropa se musí vrátit k tvorbě hodnot,“ navrhuje řešení hospodářské krize viceprezident Hospodářské komory Pavel Bartoš. „Zásadním problémem je vytěsnění výroby do zemí mimo EU. Pokud nebude systém snižování emisí globální, odliv výroby ještě posilní,“ dodává. Důležité je podle něj respektování reality a zaměření se na tvorbu smysluplných pracovních míst.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek